Dolar 32,3690
%0.16
Euro 35,0130
%-0.15
Altın 2.325,620
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
40 dernekten Yunan Hükümetine ortak kınama

40 dernekten Yunan Hükümetine ortak kınama

Önceki ay İstanköy’e girişi sırasında Yunan makamlarınca tutuklanan ve ardından sınır dışı edilen ROSİDER Başkanı Mustafa Kaymakçı’ya İzmir’deki 30’u aşkın dernek ve STK’dan ortak tepki geldi. 40 dernekten Yunan Hükümetine ortak kınama

  • Ege Postası
  • 19.10.2016 - 11:56

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Rodos, İstanköy ve On iki Ada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROSİDER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı’ya STK’lardan ortak bir bildiriyle destek geldi.

Dernek Başkanı Kaymakçı’nın Yunan hükümeti tarafından tutuklanarak sınır dışı edilmesini kınayan dernek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Yunanistan’ı Türk göçmenlerine karşı ırkçılık yapmakla suçladı. Diğer yandan, katılacağı bir program için 27 Ağustos tarihinde gittiği İstanköy’de giriş yasağı bulunduğu gerekçesiyle önce tutuklanan, ardından da dava açmayacağına dair hukuk dışı belge imzalatılarak sınır dışı edilen Kaymakçı konuyu uluslararası yargıya taşıyacağını açıkladı.  

DERNEKLERDEN ORTAK BİLDİRİ VE KINAMA

Dernekler adına hazırlanan ortak bir basın açıklaması yapan Batı Trakya Türkleri Derneği (BTTDD) İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, Kaymakçı’nın karşı karşıya kaldığı durumla ilgili kınama mesajı yayınladı. Açıklamasında Yunan makamlarının tutumunu ırkçı bir davranış olduğunu niteleyen Durmuş, “Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı giriş yasağı bulunduğu gerekçesiyle Yunanistan’dan sınır dışı edilmiş ve haksız şekilde bir gün boyunca İstanköy Polis Nezarethanesi’nde tutulmuştur. Biz dernek başkanları olarak ROSİDER Başkanı Kaymakçı’nın giriş yasağı bulunduğu gerekçesiyle Yunanistan’dan sınır dışı edilmesini yeri ırkçı ve bağnaz bir davranış olarak niteliyor ve şiddetle kınıyoruz” dedi.

“SİNDİRME OPERASYONU”

BTTDD İzmir Şube Başkanı Durmuş ayrıca dernekler olarak Kaymakçı’ya sahip çıktı ve yayınlanan ortak bildiride taleplerini şöyle sıraladı: “Prof. Dr. Kaymakçı’nın sınır dışı edilmesi Yunan makamlarının Türk toplumuna yönelik doğrudan bir sindirme girişimidir. 70 yıldır baskı altında tutulan Türk toplumu mensuplarına gözdağı verilmek istenmektedir. Yaşananlar göstermektedir ki, Kaymakçı’nın sınır dışı edilmesi art niyetli ve planlıdır. Rodos ve İstanköy’deki Türklerin kimliği kabul edilmelidir. Yunanistan Devleti’nin Rodos ve İstanköy’de yaşamakta olan Türklerin kültürel kimliğinin kabul etmesini, çift dil temelli Türk okullarının yeniden açılmasını ve Osmanlı Türklerinden kalan mimari eserlerin korunmasını talep ediyoruz.”

“YUNAN HÜKÜMETİ TARAFINDAN HEDEF ALINDIK!”

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Türk ve Müslüman toplumunun Yunanistan’da yüzyıllardır yaşadıklarını ve kültürünü ayakta tuttuklarına dikkat çekerek, “Orada atalarımız, akrabalarımız var. Kültürel kimliklerini korumak amacıyla kurduğumuz dernek vasıtası ile AB’de ve çeşitli kurumlarda Türklerin kültürel kimliklerini tanıtmak adına çalışma yaptık ve büyük oranda kabul gördük. Çalışmalarımızdan ötürü Yunan hükümeti tarafından hedef alındık. Madem giriş yasağımız var, bana neden tebliğ edilmed? Bu tamamen bir tuzaktır. Bana gözdağı verilmek isteniyor. Yaptıkları hukuksuz işlemi örtbas etmek için bana bir belge imzalattılar. Karşı karşıya kaldığımız asimilasyonu önlemek için destek istiyoruz. Orayı ziyaret eden vatandaşlarımızdan yıkımı görmelerini istiyorum. Oradaki kültür varlıklarımız ortak değerdir. Bunların korunması gerekiyor. Yunan hükümeti bir korku içerisinde. Biz eşitlik, dostluk istiyoruz. Biz Menemen’de kiliselerini açmalarına, onarmalarına yardım ederken, onlar neden bizim camilerimize sahip çıkmıyor. Kültürlerin varlığı dünyanın zenginliğidir. Ege’nin iki yakasında yaşayanların dostluktan başka çaresi yok. Soydaşlarımız, akrabalarımız dostluk istiyor” diyerek yaşadıklarını özetledi.

KRİZ ULUSLARARASI YARGIYA TAŞINIYOR

Prof. Dr. Kaymakçı, krizin uluslararası kamuoyuna yansıdığını da belirterek, “Avrupa Halklar Birliği Federasyonu Örgütü’nde gündeme geldi. Bunun yanında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da (AGİT) konuyu incelemeye aldı. Dernek olarak Yunan mahkemelerine başvuracağız. Bunun yanında AİHM’ye gitmeyi de düşünüyoruz. Yunanistan’ın yaptığı bu iş kendi anayasalarına göre de suçtur. Yunanistan bu davranışı ile kendi anayasasını da çiğnemiştir” şeklinde konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.