Dolar 32,3306
%0.25
Euro 35,0565
%-0.19
Altın 2.284,980
%0.33
Bist-100 8,98
%1.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
4.Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışmasında kazananlar belli oldu

4.Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışmasında kazananlar belli oldu

Türk karikatürünün büyük ustalarından olan Eflatun Nuri anısına bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve “Covid-19, Pandemi” temasını işleyen eserlerin yarıştığı “4. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması” sonuçlandı.

  • Ege Postası
  • 24.12.2020 - 10:55

Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın kazananları belli oldu. Bu yıl, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle konusu “Pandemi” olarak belirlenen 4. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışmasına başvuran 497 eser arasında yapılan değerlendirmenin sonunda 11 eser ödüle layık görüldü. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Abdullah Tunalı, karikatüristler; Varol Yaşaroğlu, Sadık Pala Karikatürist, Zafer Güven, Mustafa Yıldız, Ömer Çam, Cemal İlkbahar ve Aycan Gönenç’ten oluşan jüri, yarışmaya katılan 263 çizerin eserleri arasında gerçekleştirdikleri elemenin ardından ödül kazanan karikatürler belirlendi. Jürinin birbirinden güzel eserler arasında seçmekte zorlandığı eleme sonucunda birincilik ödülünü Orhan Öztürk kazanırken, Engin Selçuk ikincilik ve Nuhsal Işık’ın eseri de üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Eflatun Nuri dünyaya açılacak

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Eflatun Nuri Karikatür Yarışmasının bundan sonra uluslararası boyuta taşınarak dünyaya açılması gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020 yılı tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 pandemisinin damga vurduğu bir yıl oldu. Üzerine çok söz söylenecek bir yıl yaşadık ancak biz 4. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması ile sözü bir kez daha sanatçılara bıraktık. Yarışmanın yoluna büyüyerek devam etmesi, uluslararası boyuta taşınması için elimizden geleni yapacağız ve sahip çıkmaya devam edeceğiz. Jürimiz, bu yıl yarışmaya hem çocukların hem de başka ülkelerden sanatçıların da karikatürlerini gönderdiğini iletti. Değerlendirmeye alınamasalar da bu katılım bizleri çok gururlandırdı ve duygulandırdı. Görüyoruz ki yarışmanın uluslararası bir boyuta ulaşması adına bir talep var.  Yine görüyoruz ki bundan sonra çocuklar ‘biz de varız’ diyor. Karikatür yarışmasının bu yönde büyümesini, hem dünyaya hem de çocukların dünyasına ulaşmasını biz de gönülden istiyoruz. Karikatür sanatçılarımızın İzmir’deki çatısı olan müzemizle ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir Karikatür Müzesine layık bina arayışı içerisindeyken İzmir depremini yaşadık. Hizmet binalarımızı da taşımak durumunda kaldık. Ancak müzemiz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor, en kısa zamanda yeniden sanatçılarımızı ve sanatseverleri hak ettikleri bir binaya kavuşturmak çabasındayız.”

Tarihe karikatür ile iz düşüldü

Yarışmada jüri üyeliği de yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, karikatür sanatının güncelden beslendiğini, güncel konuları evrensel boyutlarıyla işlediğini ve tarihsel anlamda kalıcı kıldığını söyledi. Yarışmanın bu seneki konusunu pandemi olarak belirleyerek bir anlamda tarihe sanat ile iz düştüklerinin altını çizen Dikmen şöyle konuştu:

“Biz bu yıl yarışma konusu olara Covid-19 ve pandemiyi seçtik. Çünkü yaşamın her alanını çok etkilediği gibi insanlığın bundan sonraki yaşamının da pek de eskisi gibi olmayacağını gösteriyor. İnsanın insanla ilişkisinin ve iletişiminin duygusal anlamda ne kadar önemli olduğunu ve insanın insana muhtaciyetini çok güzel ortaya koyuyor. Karikatürlerde, benim kişisel olarak en çok özlediğim şey olan kucaklaşma ve yüz yüze daha yakın sohbet duygusunun da vurgulanmış olması çok güzel. İşin bu boyutunun da dile getirilmesi gerektiğini düşünmüştüm ve yüzlerce karikatürün içerisinde bunun da yer alıyor olmasından dolayı çok büyük mutluluk duydum.”

Örnek dayanışma

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dikmen, yarışmanın çok güçlü iki kurumun örnek bir dayanışması ile hayata geçtiğini ifade ederek, “İzmir Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak çok güçlü iki kuruluşuz.  Bu yarışma çok örnek, çok güçlü ve çok güzel bir dayanışma sonucunda hayata geçiriliyor. Göreve geldiğinden beri bu yarışmaya sahip çıkan, kollarıyla sarıp sarmalayan Belediye Başkanımız Sayın Abdül Batur’a çok teşekkür ediyorum” diye ekledi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da gurur duydukları bir çalışmaya imza attıklarını vurgulayarak, “İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile işbirliği halinde gurur duyduğumuz bir çalışmanın paydaşı olmak bizim için çok önemli. Omuz omuza yürüttüğümüz bu çalışma, her zaman altını çizerek söylediğimiz dayanışma duygusunun da en güzel ifadelerinden oldu. Desteğimiz ve işbirliğimiz devam edecek” dedi.

Yarışmaya sürpriz katılım umut yarattı

Uluslararası boyuta taşınması düşünülen ancak pandemi nedeniyle bu yıl da ulusal olarak düzenlenen 4. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür yarışması, çocukların da yarışmaya karikatür göndermesi ile hem gülümsetti hem de geleceğe dair umutları büyüttü. 100’e yakın çocuk çizerin yaptıkları karikatürleri yarışmaya göndermesi, jüriye büyük sürpriz olurken sonraki senelerde yarışmaya bir de çocuk kategorisi eklenmesi yönünde fikirlerin doğmasına sebep oldu. Öte yandan, ulusal düzeyde yapılmasına ve değerlendirme dışında kalmasına rağmen dokuz ülkeden karikatür sanatçıları da eserlerini yarışmaya gönderdi. 4. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması ödül törenin ise pandemi koşullarına göre ne şekilde ve hangi tarihte gerçekleşeceği ilerleyen günlerde açıklanacak.

4.Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Sonuçları:

Birincilik Ödülü: Orhan Öztürk

İkincilik Ödülü: Engin Selçuk

Üçüncülük Ödülü: Nuhsal Işın

Başarı Ödülleri: Orhan Peynirci, Ümit Müfit Dinçay, Serdar Sönmez

Konak Belediyesi Özel Ödülü: Coşkun Göle

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü: Yüksel Can

Jüri Özel Ödülü: Kerem Yörük

Mustafa Bora Özel Ödülü: Arat Baran Keskin

Yayınlanmış Basın Karikatür Ödülü: Zafer Temoçin

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.