Dolar 32,4006
%0.07
Euro 34,5522
%-0.1
Altın 2.384,230
%0.17
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
3 kent 'Ana dil'de eğitime hazırlanıyor

3 kent 'Ana dil'de eğitime hazırlanıyor

Kürtçe eğitim ve öğretim için pilot bölge seçilen Diyarbakır, Hakkâri ve Şırnak’ta, İMC usulüyle yapılan okullarda ilk üç yıl sadece Kürtçe, 4 ve 5 sınıflarda ise Kürtçe-Türkçe eğitim verilecek. Kürdi-Der Diyarbakır Başkanı Sabahattin Gültekin, “Barış sürecine sekte değil, katkı sunuyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.09.2014 - 14:49
Kürtçe Ana Dilde Eğitim amacıyla, HDP’nin en fazla oy aldığı pilot il seçilen Diyarbakır’ın Lice, Hakkâri’nin Yüksekova ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde bu yıl İMC usulüyle birer okul binası yapıldı. 15 Eylül’de açılması planlanan 100 öğrenci kapasiteli okullarda ilk üç yıl sadece Kürtçe, 4 ve 5’nci sınıflarda ise Türkçe-Kürtçe eğitim ve öğretim yapılması planlanıyor. Milli Eğitim Müfredatından bağımsız Okulda eğitim verecek öğretmen ve yönetici kadrolar ise HDP’nin Destek Eğitim Merkezleri'ndeki Kürtçe kurslarında halen görev yapan üniversite eğitimi ve öğretmenlik formasyonu almış gönüllülerden oluşuyor. Kürdi-Der Başkanı Sabahattin Gültekin, “Yıllardır ‘Kürt sözcüğünü meşrulaştırırsak bu ülke parçalanır’ denildi. Bu yüzden de büyük acılar yaşandı. Şimdi Kürtçe ana dilde eğitim yapılırsa paranoyası vardır. Temel amacımız bunu kırmaktır. İlkokulun açılmasıyla ülke parçalanmaz. Barış sürecine sekte değil. Katkı sunar. Devletin müdahale etmemesi gerekiyor” dedi.

 Eğitim destek evinde öğretmenlik yapan Abdullah Pınar ise, “Bu okulu tamamen halk kendi isteğiyle ve komün bir şekilde aralarında para toplayarak yapmaya başladılar. İlk kez Kürtçe eğitim yapacak okulla birlikte, kendi sistemimizi kendimiz oluşturacağız. Ders verebilecek kapasiteye sahip yüzlerce genç kadın ve genç erkek var. Kendi anadilimizi parayla öğretiyorlar. Biz bunu parasız yapacağız. Milli eğitim müfredatından bağımsız olarak eğitim vereceğiz. Öğrenci ve öğretmen konusunda sıkıntımız yoktur” diye konuştu.

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak’taki okullar 15 Eylül’de açılması planlanıyor. (HÜRRİYET)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.