Dolar 32,5983
%0.38
Euro 34,7907
%0.17
Altın 2.497,670
%0.53
Bist-100 9.444,00
%-0.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
3 günlük maratonun 'Best of'ları: İşte bütçenin incileri...

3 günlük maratonun 'Best of'ları: İşte bütçenin incileri...

İZSU, ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait bütçelerinin karara bağlandığı üç günlük meclis maratonunda yaşanan tartışmaların yanı sıra, atışmalar ve espriler de renkli anlara sahne oldu. İşte, İşte toplam 11 saati aşan üç günlük bütçe görüşmelerinde AK Parti'li meclis üyelerinin eleştiri yağmuruna ve Başkan Aziz Kocaoğlu ile yaşadıkları söz düellosuna sahne olan meclis toplantılarının en renkli anları... 3 günlük maratonun 'Best of'ları

  • Ege Postası
  • 26.11.2015 - 14:36
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ESHOT ile İZSU'nun 2016 yılına ve geleceğe yönelik yatırımlarına yön verecek bütçeleri meclis onayını aldı. Üç gün üst üste gerçekleşen ve çeşitli gerginliklere sahne olan, tansiyonun yüksek olduğu toplantılarda meclis tarihine girecek unutulmaz anlar da yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun "El insaf" çektiği, muhalefetin "vicdan" çağrısı yaptığı, zam tartışmalarının damga vurduğu kent meclisinde adeta yok yoktu...

"BÜYÜKŞEHİR'DE ZAM KAVGASI" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...
  

 
ÖRTÜLÜ ÖDENEK POLEMİĞİ: NE SEÇKİN TİCARET, NE DE ODAK DÖVİZ...
ESHOT bütçesinin karara bağlandığı meclis oturumunda AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan'ın kuruma ait Özel Kalem Müdürlüğü bütçesini sorguladığı konuşmasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanıtı ise sert oldu. Doğan'ın "Gelir bütçesi bu kadar kısıtlı olan ve kaynak yaratmakta sıkıntı çeken bir kurum, temsil ve tanıtım giderlerine nasıl oluyor da 150 bin lira, Özel Kalem bütçesine ise 540 bin lira ayırabiliyo? Her şey bir yana, ESHOT hangi hizmetini ya da hizmetlerini vatandaşlara tanıtıyor da, bu kadar para harcıyo? Kaldı k, kurumun tanıtım faaliyetleri de bildiğimiz kadarı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Yoksa bu para ESHOT için ayrılan örtülü ödenek midir'" sözlerine tepki gösteren Kocaoğlu, "Örtülü ödenek Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri sadece başbakandaydı. Şimdi artık hem başbakanda, hem de cumhurbaşkanında var. Bu belediyede, hiç kimsenin örtülü ödenek, yani kendi insiyatifinde bir harcaması yoktur. Burası ne Aziz Kocaoğlu’nun Seçkin Ticaret’i, ne de Bilal Doğan’ın Odak Döviz’i değildir... Herkes kuruşun hesabını verir..." şeklinde konuştu.
 
"BÜYÜKERŞEN’İN SAÇLARI SİZDEN DAHA MI FAZLA'"
Yüzde 5 zam kararı çıkan İZSU'ya ait bütçe oturumuna mizahi eleştirileri ve göndermeleriyle damga buran Bilal Doğan'ın Kocaoğlu'na yaptığı Eskişehir eleştirisi de unutulmazlar arasında yerini aldı. İşte İZSU Genel Kurul'unda yüzde 10 indirim talep eden ve zamma karşı çıkan Doğan'ın CHP'li belediyeleri örnek gösterdiği o sözleri: "Aydın Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl suya zam yapmamış, indirim için uğraşıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, yine geçtiğimiz yıl gelen tepkiler üzerine suya zam yapmaktan vazgeçmiş, bir önceki yıl ise yüzde 3'lük zam kararı almış. Çanakkale Belediyesi suya 3 yıldır zam yapmıyor ve ücretlerin düşürülmesi için ciddi ciddi çalışıyor. Muğla'da son iki yılda suya sadece 25 kuruş ile 50 kuruş arasında zam yapılmış. Edirne'de iki yıldır zam yok. Tekirdağ'da zam yok. Kırklareli'nde 2 yıldır zam yok. Zonguldak'ta belediye meclisi suya zam yapmama kararı aldı. Bunlar CHP'li başkanlar tarafından yönetilen ve her fırsatta örnek gösterilen diğer belediyeler. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 2014'te suya yüzde 10, 2015'te yani bu yıl da, yüzde 5'lik zam kararı alıyor. İzmir'in arıtma tesislerini ve kapasitesini örnek gösterebilir, yatırımlar gerekçesiyle zamları savunabilirsiniz. Peki diğer CHP'li belediyeler yatırım yapmıyor m? Bu belediyeler suyla ilgili proje üretmiyor m? Vatandaş "Su pahalı" diyerek isyan edince, benim başım kel dediniz, topu hükümete attınız. Peki, saydığım bu CHP'li belediyeler İngiliz hükümetine mi bağlı, yoksa Amerikan hükümetine m? İzmir Türkiye'de de, Aydın, Eskişehir, Çanakkale Kenya'da m? Yaşınız gereği saçlarınız dökülüyor olabilir, peki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen’in saçları sizden daha mı fazla'"


 
MHP'DEN SİTEM: DOĞAN’DAN FIRSAT KALMIYOR
Büyükşehir Bütçe görüşmelerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Remzi Taktakoğlu'ndan ise, muhalefet yapmak istediklerini ancak AK Parti’li Bilal Doğan’dan kendilerine fırsat kalmadığını dile getirmişti. Sözlerinin devamında bütçenin uygulanabilirliğini başarılı bulduklarını aktaran Taktakoğlu, grup olarak kabul oyu vereceklerini söyledi.
 
"LALE DEVRİ Mİ'"
Son toplantıda Park ve Bahçeler Dairesi’nin 159 milyon 132 bin liralık bütçesine de değinen Doğan, “Gelecek yılda bir önceki seneye göre yaklaşık yüzde 15’lik artış öngörülmüş. Bu rakamları görünce az da olsa hayret etmedik değil. Yoksa Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki yılı “Lale devri” mi ilan ett? Elbette kent genelinde yeşil alanların arttırılmasından yanayız, elbette kooperatiflerin desteklenmesini biz de istiyoruz. Ancak, İzmir’de bu bütçenin bazı ilçe belediyelerini dahi solladığını hatırlatmak zorundayız. Umarız gelişigüzel çiçek dikimleri yerine, planlı bir çalışma yürütülür ve İzmirlinin parası çar çur edilmez. Diğer yandan, Sayın Kocaoğlu’nun İzmir’de yolu asfaltlanmayan mahallelerden, hizmet görmemiş köylerden haberi var mıdır'" sözleri Kocaoğlu'ndan "Lale devri bizim işimiz değil. Biz lale dikmiyoruz. Lale İstanbul’da dikiliyor, onlar biliyor. Bizim laleyle işimiz yok. Paramızı düzgün kullanıyoruz" yanıtıyla karşılık bulmuştu.


 
AYDOĞAN KAHKAHALARA BOĞDU
AK Parti'li Bilal Doğan ile sık sık sözlü tartışma yaşayan ve yaşanan gerginlikler üzerine zaman zaman meclis salonundan ayrılan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, son toplantıda yaptığı "Dam üstünde saksağan" esprisi ile adeta kahkahalara boğdu. Doğan'a hitaben konuşan ve eleştirileri yersiz bulduğunu aktaran Aydoğan, “Sak üstünde damdağan, vur beline kazmayı. Bu söylediklerini inanarak yazdıysa üzülürüm. Hepsi ters. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi ve yatırımlarımız belli. Öyle şeyler söyledi ki, gülmek istiyoruz. Biz mal satmadık. O paraların nereden geldiğini biliyor. Arsa problemleri çözüyoruz. Vatandaşın malını almıyoruz, gasp etmiyoruz. Belediye başkanı bir mal gördüğü zaman bunu nasıl satarım demez, halkıma nasıl kazandırabilirim diye düşünür, siz bu işi yapıyorsunuz. Eleştiri olabilir. Eleştirileri dinlerim ama biraz da insaf...İnsaf dinin yarısıdır. Bu belediyenin mali yapısı dünyaca ünlüdür. Takdir etmek lazım. İnsan bir defa söyler, bu iyi diye... Biz hiçbir zaman ağlamadık. Sayın Doğan’ı dinledim ama bir şey anlamadım” dedi.
 
ESHOT'UN MUSLUKLARINI AÇIK MI UNUTTUNUZ'
ESHOT Genel Müdürlüğü'nün mal ve hizmet alımlarıyla ilgili harcama rakamlarını değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan'ın, "Her fırsatta “Suyu tasarruflu kullanın” çağrısı yapan Sayın Aziz Kocaoğlu’nun gelecek yıl su alımı başlığı adı altında harcanacak olan 1 milyon 638 bin liradan haberi var mıdı? Her yıl giderek artan bu tüketim oranı bir devlet kurumuna yakışıyor m? Acaba ESHOT’un musluklarını açık mı unuttunuz'" şeklindeki sözleri de 2016 bütçe maratonunun unutulmazları arasındaki yerini aldı.


 
KOCAOĞLU: 2029’A KADAR BURADAYIM
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan'ın Bayraklı Altınyol'da trafiğin yer altına alınmasıyla ilgili taleplerini hatırlatarak, "Siz yapmazsanız da İzmir halkının içi rahat olsun. 2019 yılından sonra AK Parti yönetime gelecek ve biz yapacağız" şeklindeki sözlerine ve seçim mesajlarına yanıt veren Başkan Kocaoğlu ilginç bir açıklamanın altına imza atarak, "Bana her şeyi söyleyin, başımın üstünde yeri var. Ama söylemediğim şeyleri söylerseniz ben de cevap vermezsem kabullenmiş olacağım. Ben Altınyol’un alta alınacağına dair hiç bir şey konuşmadım. 2029’a kadar buradayım" şeklinde konuştu. Kocaoğlu'nun sözleri sonrasında salondaki gergin ortam kısa süreliğine yumuşarken, verdiği 2019 mesajı ise uzun süren gülüşmelere yol açtı.
 
"ESHOT'UN HALİ NASREDDİN HOCA FIKRALARINA DÖNMESİN"
Yine ESHOT'un faaliyetlerini ile harcamalarını eleştiren ve Bilal Doğan, elektronik ücret toplama sistemi, elektrikli otobüs alımı gibi iptal edilen ihaleleri hatırlatarak, "Bütçede kağıt bilet basılmasıyla ilgili bir harcama kalemine rastlayamadık, sevinsek mi, üzülsek mi bilemedik… Her ihaleye “Ya tutarsa” diyerek iki sefer çıkan ESHOT yönetiminin geçmişteki bu hatalarından ders çıkarmasını ve ihale şartnamesini adrese teslim değil de, eşit, rekabete dayalı ve adil biçimde hazırlamasını diliyoruz. Yoksa, ulaşımın belkemiği halindeki bu koca kuruluşun hali ilerleyen dönemde Nasreddin Hoca fıkralarını aratmaz hale gelecektir" sözleri sonrasında CHP'li üyelerden sert tepki görmüştü.


 
"SU KAÇAKLARI" VE "DİĞER KAÇAKLAR"
İZSU bütçesinin karara bağlandığı meclis toplantısında yine AK Parti'li Doğan cephesinden ilginç eleştiriler de beraberinde geldi. Geçtiğimiz aylarda meydana gelen ve Türkiye gündemine yansıyan kurumun deposundan çalınan 25 TIR malzemeyle ilgili göndermede bulunan Doğan, "Bu muhalefetin hiç mi olumlu görüşü yok diyeceksiniz, elbette bu bütçede takdir ettiğimiz noktalar da var. Gelecek yılın bütçesinde su kaçaklarının önlenmesinin yanı sıra, diğer kaçakların önlenmesi konusunda da bazı önemli harcamalara gidileceğini görmek bizleri oldukça sevindirdi. Şöyle ki, tesislerin kameralı kontrol sistemine geçirilmesi, güvenlik zaafiyeti oluşturabilecek noktalara kamera ve güvenlik sistemi kurulması, tüm tesisler için güvenlik ve koruma hizmetleri alımı ile araç takip sistemlerine yaklaşık 42 milyon lira para ayrılmış. Temenni ediyoruz ki, gelecek yıl yine bir "İZSU tırları" vakası yaşanmaz ve 25 tır dolusu hurda malzeme ortadan kaybolmaz” sözleriyle Kocaoğlu'nun tepkisini çekmişti.
 
"OTOPARK YAPIN DEDİK, ZAM YAPTINIZ..."
Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 4 milyar 500 milyonluk 2016 bütçesinin karara bağlandığı meclis oturumunda yine Doğan ile Kocaoğlu arasında geçen polemikler damga vurdu. 4 saate yakın süren oturumda, AK Parti'li Doğan'ın " Biz senelerdir otopark yapın derken, Sayın Kocaoğlu bizi yine yanlış anlamış olacak ki, yine zam yaptı. Göreviniz süresince dört yeni tesis açmanıza karşın, 11 yılda otoparklara yaklaşık 4 liralık zam yaptınız. Otoparklarda uygulanan bu fiyat politikası öyle bir hal aldı ki, belediye artık korsan otoparkçılarla yarışır hale geldi. Peki, bunun karşılığında ne kadar yatırım yaptını? Görüyoruz ki, yine laf çok, icraat yok… Seçim bildirgenizde “İzmir’i kültür sanatın başkenti yapacağız” diyerek halka söz verdiniz, bırakın başkent yapmayı, öyle bir zam yaptınız ki, evlere şenlik…" eleştirilerine karşılık, Kocaoğlu'nun "İzmir, kültür sanat başkenti oluyor. Türkiye’de örnek belediyeyiz. Bunu dünya söylüyor. Uluslararası finans kurumları söylüyor" yanıtı meclisin unutulmazları arasına girdi. Diğer yandan tartışmalara dahil olan ve geçtiğimiz yıllarda Kocoağlu'na yaptığı sert muhalefetle hatırlanan eski AK Parti'li ve bağımsız meclis üyesi Yusuf Kenan Çakar, zamların makul seviyede olduğunu belirterek, "Hükümet her yıl bir bütçe yapar. Ve her yıl enflasyon oranında her türlü vergiye ve harca zam yapar. Yapmadığı takdirde hükümet yürümez, hizmetleri yerine getiremez. Hem merkezi hem de yerel yönetimde esas olan hizmetlerin sürekliliğini sağlayabilmektir. Türkiye’de enflasyon oranı yüzde 7-8 iken, İZSU’daki yüzde 5’lik zam aslında bugünlerde hiç konuşulmaması gereken bir şeydir" demişti.


 
"BİLET NE KADAR BİLAL'..."
Zam tartışmaları nedeniyle tansiyonun yükseldiği oturumda Başkan Aziz Kocaoğlu'nun muhalefete esprili yaklaşımı da salona renk kattı. Sasalı Doğal Yaşam Parkı'nda yapılan zamlarla birlikte 3 lira olan giriş fiyatının zamlarla 3,5 liraya çıkartılmasına tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan'a yanıt veren Başkan Kocaoğlu'nun "Sasalı'ya gittiniz m? Kaç kere gittini? Doğal Yaşam Parkı'na giriş ne kada? Bilet ne kadar Bilal, ne kadar zam gelmi? Avrupa'daki benzer tesislere giriş ne kadar'" sözleri yanıtsız kalınca gerginlik yerini gülüşmelere bırakmıştı.


 
"DÜKKANI KAPATTIK!"
Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantılarında konuştuklarından çok konuşamadıklarıyla da gündem olan AK Parti'li Çağlar Haspolat, hafta başındaki toplantının sonunda ESHOT'la ilgili dilek ve temennilerini dile getirmek için söz istedi. Kocaoğlu, "Salon boşaldı" ve "Hadi abicim dükkanı kapattık" karşılığı verirken, aktarmalı ulaşımı eleştiren Haspolat, Bayraklı Alparslan Mahallesi'nden Konak'a 3 vasıta ile ulaşıldığını dile getirdi ancak, yarısı boşalan meclis toplantı salonundaki bu sözleri de havada kaldı.  
 
HASPOLAT GÖNÜL KOYDU
ESHOT bütçesinin görüşüldüğü bir önceki meclis toplantısında konuşma talepleri geri çevrilen AK Parti Meclis Üyesi Haspolat, bir sonraki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan söz aldı, ancak bu sefer de "Başkanım dün dükkanı kapattınız, bugün de dilek temenniler kısmına en sona ben kaldım. Bugün de ben havamda değilim, konuşmayacağım" diyerek gönül koydu ve konuşma yapmaktan vazgeçti.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.