Dolar 32,5293
%-0.05
Euro 34,8817
%0.05
Altın 2.432,250
%0.09
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
21 yıllık enkaza bir erteleme daha

21 yıllık enkaza bir erteleme daha

Temeli 1994 yılında atılan ve yapımı adeta yılan hikayesine dönen Bornova Kültür Merkezi inşaatı bu sefer de itiraz engeline takıldı. 21 yılı deviren ve "tarihi enkaz" haline gelen tesisin kalan kısmı için 2014 yılında gerçekleşen ihalenin ardından aylar geçmesine karşın alanda çivi dahi çakılmazken, bürokratik çile nedeniyle kültür merkezinin tamamlanması bir kez daha ertelendi. İhalesi 2014'te, sözleşmesi 2015'te

  • Ege Postası
  • 30.07.2015 - 09:20
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yıllardır kötü kaderi ile bilinen ve unutulmaya yüz tutan Bornova Kültür Merkezi projesinde yaşanan çıkmaz bitmek bilmiyor. Ödenek ve ihale çıkmazına takılan tesis inşaatı için geçtiğimiz aylarda ışık görünmesine karşın, kentin “utanç vesikası” haline gelen söz konusu proje atıl durumda yatmaya devam ediyor.
 
 
AÇILIŞI YİNE ERTELENDİ, YENİ TARİH 2017
Bornova’da yapımına yıllar önce başlanan ve bir türlü tamamlanmayan kültür merkezinin bitirilmesi için 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrılan 6 milyon 183 bin TL’lik ödenek İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı hesaplarına yatırılırken, yarım kalan tesisin ikmal inşaatı için 8 Aralık 2014’te ihale gerçekleştirildi. Ancak uzun yıllardır atıl durumda kalan projenin  kaderi bu gelişmeler sonrasında da değişmezken, milyon dolarlık projeye üst üste gelen itirazlar ve bürokratik süreç bir kez daha kültür merkezinin önünü tıkadı.


 
BU SEFER DE KİK'E TAKILDI
İhaleye katılan yüklenici firmalar fiyat hesaplamalarında hata yapıldığı, usulen aykırılıklar olduğu ve mevzuata aykırı işlem yapıldığı gibi gerekçelerle itirazlarını Kamu İhale Kurumu'na taşıdı. Mart ayına kadar geçen süreçte gelen iki ayrı itirazı inceleyen KİK, 15 Nisan 2015 tarihinde nihai kararını verdi. Bakanlığı hatalı gören kurum, yaptığı incelemenin ardından düzeltici işlem belirleyerek itirazları karara bağladı. Ancak, söz konusu gelişmelerle birlikte ihale resmen sonuçlanırken, proje bu sefer de yargı süreci ve devam eden bürokratik işlemler dolayısı ile gecikmeye uğradı.
 
BAKANLIIK HESAP HATASI YAPINCA ÜÇ AY DAHA GECİKTİ
Yaşanan durum nedeniyle bakanlık tarafından yüklenici firmaya bir türlü yer teslimi yapılamazken, inşaatın devamı için gerekli sözleşme ise ancak üç ay sonra imzalanabildi. Önümüzdeki günlerde yüklenici firmanın çalışmalara başlaması ve yarım kalan kültür merkezi inşaatını tamamlaması bekleniyor. Bornova Kültür Merkezi şartname gereği toplam 720 günde tamamlanarak hizmete açılacak. Böylece, İzmir'in kanayan yarası haline gelen tesis için ışık görünse de, 2016 yılında tamamlanacağı açıklanan kültür merkezinin açılışı da bir yıllık zoraki ertelemeyle 2017 yılının sonuna kalmış oldu.


 
BU HIZLA GİDERSE 20 YILDA ANCAK BİTER
Uzun yıllar atıl durumda kalan ve geçmişte proje değişikliğine gidilen kültür merkezinin toplam kullanım alanı projede yapılan son revizyonlarla birlikte 38 bin 167 metrekareye çıkartılmış, oturum alanı ise 11 bin 209 metrekareye yükseltilmişti. Kültür merkezinde 850 kişilik büyük salon, 387 kişilik küçük salon ve 400 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra, okuma salonları, fuayeler, işlikler, sanatçı çalışma ve dinlenme salonları, kafeterya, misafirhane, sığınak, kapalı ve açık otopark bulunması planlanırken, çürümeye yüz tutan projeye bugüne kadar yaklaşık 21 milyon lira harcandı.
 
TEMELİ 1994’TE ATILMIŞTI
Bornova’ya yeni bir soluk katacak dev Kültür Merkezi projesinin temeli, daha önceden spor sahası olarak hizmet veren alanda dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar tarafından görkemli bir törenle atılmıştı. 13 Mart 1994’te temeli atılan hayal projenin başlangıcından bu yana onlarca bakan, vali, belediye başkanı ve hükümet değişti. Diğer yandan, yerel yönetimin defalarca talip olduğu ve “Biz tamamlayalım” dediği proje söz konusu girişimlerin sonuç vermemesi üzerine ortada kaldı, milli servet de çürümeye yüz tuttu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.