Dolar 32,3251
%0.23
Euro 35,0329
%-0.25
Altın 2.282,690
%0.23
Bist-100 8,97
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
2020 yılında İzmir’e damgasını vuran olaylar...

2020 yılında İzmir’e damgasını vuran olaylar...

Yeni yıla saatler kaldı. 2020 yılında Türkiye’nin ana gündemi koronavirüs salgını ve ekonomik kriz olurken İzmir ise 30 ekim tarihinde yaşanan depremle derinden sarsıldı. İşte 2020 yılında İzmir’e damgasını vuran olaylar...

  • Ege Postası
  • 31.12.2020 - 13:54

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Dünya 2020 yılını geride bırakıyor. Koronavirüs salgınıyla mücadeleyle geçen yılda Türkiye ve İzmir gündemine damgasını vuran pekçok olay yaşandı.

2020’YE DAMGASINI KORONAVİRÜS VURDU

11 Mart tarihinde Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle birlikte ülkenin ve kentin birincil konusu koronavirüs salgını oldu. Salgına karşı okullarda yüz yüze eğitime ara verilirken temel ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında hizmet vermeyen işletmeler de kapatılmıştı. İş yerleri ise evden çalışma modelini uygulamaya başlamışlardı. Salgına karşı alınan tedbirler çerçevesinde 4 Nisan tarihinde İzmir’in de aralarında olduğu 30 büyükşehire seyahat yasağı getirilmişti. Aynı tarihte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç soyer, toplu taşıma araçlarına maskesiz binilemeyeceğini duyurmuştu. Ardından 11 Nisan’da ise ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 11 Nisan’dan 1 Haziran tarihine kadar her hafta sonu ülke genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. 1 Haziran’da kontrollü sosyal hayat başlamıştı. Ekim ayı ile birlikte özellikle İzmir’de vaka sayılarında ciddi artış yaşanmış ve kasım ayı başında kritik seviyelere ulaşmıştı. Artan vakalar nedeniyle kasım sonunda ülke genelinde yeniden sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaya başladı.

30 EKİM DEPREMİ

30 Ekim tarihinde ise İzmir, Yunanistan’ın Sisam Adası açıklarında gerçekleşen, AFAD verilerine göre 6.6, Kandilli Rasathanesi’ne göre 6.9 şiddetinde depremle sarsıldı.

117 kişinin hayatını kaybettiği ve bin 35 kişinin yaralandığı depremde en büyük yıkım ise Bayraklı ilçesinde meydana geldi. İlçede 5 bina tamamen yıkılırken 17 bina ağır hasar gördü.

Depremin hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, AFAD, İzmir Valiliği ve devlet kurumları acil müdahale için alana intikal etti. Kısa sürede depremzede çadırlarının kurulduğu İzmir’de belediye, AFAD, devlet kurumları ve gönüllü vatandaşların desteğiyle örnek bir çalışma gerçekleştirildi.

Depremzedelerin konut ihtiyacının bir an önce giderebilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ivedi bir şekilde çalışmalara başladı. Bakanlık, konteyner bir yandan depremzede konutları için rezerv alanı çalışmalarına başlarken bir yandan da konteyner kent kurulumu için kolları sıvadı. Büyükşehir Belediyesi ise, Uzundere’deki 224 belediye konutu ve boşaltılan Hilton Oteli’nin tamamı geçici olarak depremzedelere tahsis edildi. Ayrıca Belediye’nin başlattığı ‘Bir Kira, Bir Yuva’ kampanyasıyla birlikte 42 milyon 649 bin lira toplandı. Başlatılan kampanya ve desteklerle birlikte 1 ay sonunda çadırlarda kalan 10 binin üzerinde depremzede konutlara yerleştirildi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BİNASI BOŞALTILDI

30 Ekim'deki depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nda orta ve hafif dereceli hasar meydana gelmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise güvenlik amacıyla binanın tahliye edileceğini açıklamıştı. 10 Aralık tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası'nda taşınma işlemleri başlamıştı. Birimler Kültürpark’taki hollere taşınırken başkanlık İzmir Sanat’a taşınmıştı.

VALİLİK BİNASI DA BOŞALTILDI

Depremde hasar gören bir diğer kamu binası da İzmir Valilik Binası olmuştu. Yapılan analizler sonucunda bina için orta hasarlı raporu verilmişti. Valilik binası da kasım ayı içerisinde boşaltıldı ve hizmet binası geçici olarak Atatürk Kültür Merkezi’ne taşınmıştı.

BİR YILDA İZMİR'DE SUYA 2 ZAM

İzmir, 2020 yılın suya gelen yüzde 15 zamla girmişti. Ocak ayında yapılan zammın ardından 1 Eylül tarihinden itibaren suya 11.9 oranında bir zam daha yapılmıştı Muhalefet ve halk ise suya gelen çifte zamma büyük tepki göstermişti.

GÖZTEPE’NİN STAT ÖZLEMİ SONA ERDİ

26 Ocak tarihinde Göztepe'nin 95 yıllık stat özlemi bitmişti. Sarı-kırmızılı ekibin stadının açılışı Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde oynanan maç ile yapılmıştı. Maçta Göztepe, Halil Akbunar ve Borges’in golleriyle Beşiktaş’ı 2-1 mağlup etmişti.

MENDERES’TE KURULMASI PLANLANAN KATI ATIK TESİSİ İPLERİ GERDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ocak ayında Menderes ilçesinde katı atık bertaraf tesisi kurmak için çalışmalara başlamıştı. Meclis’te açıklanan karar CHP ve AK Parti grupları arasında ipleri gererken Menderes halkı da kararı protesto etmişti. Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarını değerlendirip elektrik ve gübre üretecek tesisin yapımı ve işletilmesi için ihale süreci ise şubat ayında tamamlanmıştı. ÇED raporu olmadan tesis içn ihaleye çıkılması ise büyük tepki toplamıştı.

KUZEY EGE OTOYOLU AÇILDI

Şubat ayında Yaklaşık 2 yıldır devam eden bir proje olan, 56 km otoyol ve 40 km bağlantı yolları olmak üzere toplamda 96 km’den oluşan Kuzey Ege Otoyolu 22 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı. İzmir'in Aliağa ve Çandarlı Limanı ile otoyol kalitesinde bağlantısını sağlayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, bölgedeki konut piyasasını hareketlendirmişti.

CHP İZMİR İL BAŞKANI SEÇİLDİ

8 Şubat tarihinde CHP İzmir’de, il delegeleri Kültürpark Celal Atik Spor Salonu’nda gerçekleşen 37. CHP Olağan İl Kongresi'nde sandık başına gitti. Kongre öncesinde aday olan Cüneyt Oğuz ve Ezgi Deniz Urunga aday olabilmek için yeterli imzayı toplayamadı ve 30 ilçe başkanının desteğini alan mevcut İl Başkanı Deniz yücel kongrede tek aday oldu. Çarşaf listeyle gerçekleştirilen kongrede 600 30 ilçede seçilen 600 delege ile doğal delege olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir milletvekilleri, il yönetimi ve il disiplin kurulu üyeleri oy kullanmıştı. Yücel, yeniden il başkanı seçilirken, aldığı oy kongreye damga vurmuştu. Yücel, kullanılan 611 oydan, sadece 253'ünü almıştı. Oy sayısını değerlendiren Başkan Yücel, bazı delegelerin tek aday olduğu için İl Başkanı bölümüne mühür vurmadığını söylemişti.

CHP İZMİR İL BAŞKANLIĞI YENİ BİNASINI SATIN ALDI

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Şubat ayında il başkanı seçilip mazbatasını aldıktan sonra ilk il yönetim toplantısına İl Başkanlığı’nın yeni binasının tapusuyla gitmişti. İl başkanlığı için 6 milyon 200 bin TL’ye Alsancak Semti, Kültür Mahallesi 1392 Sokak’ta yer alan Bodrum katı da olan 4 katlı bir apartman satın alınmıştı. Binanın açılışı için 9 Eylül tarihi işaret edilmiş ancak pandemi ve İzmir depremi nedeniyle açılış, ileri bir tarihe ertelenmişti.

CAMİLER’DEN “ÇAV BELLA” SESLERİ YÜKSELDİ

20 Mayıs tarihinde İzmir’de bazı hoparlörlerden İtalyan devrim marşı ‘Çav bella’ çalınmıştı. Olay, büyük tepki toplarken İzmir Müftülüğü ise, kimliği belirsiz kişilerce merkezi sistemimizin frekansına korsan şekilde müdahil olmak suretiyle bir sabotaj gerçekleştirildiğini söylemişti. İzmir İl Emniyet Müdürlüğürlüğü ise konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Yaşanan olay iktidarla muhalefet arasındaki iplerin yeniden gerilmesine neden olurken ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) suç duyurusunda bulunmuştu.

ÇAV BELLA PAYLAŞIMINA TUTUKLAMA

İzmir’de cami hoparlörlerinden çalınan "Çav bella" marşını sosyal medya hesabından paylaşan CHP eski İl Başkan Yardımcısı Özdemir, "Halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme" iddiasıyla tutuklanmış ve daha sonra tahliye edilmişti. Tahliyesinin ardından yargılanması devam eden Özdemir, olaydan 7 ay sonra 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde görülen karar duruşmasında tüm suçlardan aklanmış ve serbest bırakılmıştı. 

MHP İL BAŞKANLIĞI TAŞINDI

Daha önce İzmir Bayraklı Meydanı’nda bulunan MHP İzmir İl Başkanlığı Binası mayıs ayında Alsancak Talatpaşa Bulvarında satın alınan ve tadilatı tamamlanan 3 katlı yeni il binasına taşınmıştı.

İZMİR’DE VALİ DEĞİŞİMİ YAŞANDI

10 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete ‘de yayımlanan atama kararlarına göre 41 ilin valisi değişti. Karar gereğince İzmir Valisi Erol Ayyıldız Eskişehir'e atanırken, Ayyıldız' ın yerine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger getirildi. Vali Köşger 18 Haziran tarihinde göreve başladı.

İYİ PARTİ İZMİR İL BAŞKANI SEÇİLDİ

21 Haziran Pazar günü İYİ Parti İzmir’de ilk il kongresini Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirdi. Kongre öncesinde mevcut İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’ın yanında İl Yönetim Kurulu eski üyesi Ebru Candaş Güleç de başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı. Ancak kongre günü Candaş’ın adaylık için yeterli imzayı toplayamaması nedeniyle Kırkıpınar kongrede başkanlık için tek aday olmuştu. 599 il delegesinin oy kullandığı ve bok listeyle gerçekleştirilen kongrede Kırkpınar 461 oy ile yeniden il başkanı seçilmişti.

BURAK OĞUZ TAHLİYE EDİLDİ

Aralık 2019 tarihinde İzmir'de, FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticileriyle telefonda irtibat kurduğu suçlamasıyla tutuklanıp, Urla Belediye Başkanlığı görevinden alınan CHP'li İbrahim Burak Oğuz hakkında karar çıktı. Mahkeme heyeti, Oğuz'a silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Oğuz, cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurulup, yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmişti.

NARLIDERE METROSU’NUN İLK RAYI DÖŞENDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran 2018’de temelini attığı Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık arasındaki metro hattının yapımına pandemi döneminde de devam edildi. Temmuz ayında Fahrettin Altay - Narlıdere metro hattında önemli bir eşik daha aşılmıştı. Tünel kazılarının yüzde 78,37'sinin tamamlandığı hattaki ilk ray kaynağı, Başkan Soyer’in katıldığı sembolik törenle yapılmıştı.

TOKİ MAVİŞEHİR’DE DENİZİN DE İÇİNDE OLDUĞU ALANI SATIŞA ÇIKARDI

5 Temmuz’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) tarafından Karşıyaka Mavişehir’de bir bölümü denizin içinde olan ve imar planlarında rekreasyon alanı ve spor salonu olan arsaları satışa çıkarmıştı. Satış kararına İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi olmak üzere odalar, STK’lar ve İzmirlilerden büyük tepki gelmişti. Uzun süren tartışmaların ardından Karşıyaka Belediyesi alanı kamulaştırma kararı almıştı. TOKİ’nin gerçekleştirdiği satışta alanı satın alan kişi ya da kurumlardan biri ise satış işlemini feshetmişti.

İZMİR TABİP ODASI YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

11-12 Temmuz tarihlerinde İzmir Tabip Odası  2020-2022 dönem seçimleri yapıldı. Tek liste ile gidilen seçimde Demokratik Katılımcı Hekimler kazandı. İzmir Tabip Odası yeni Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı oldu.

BALÇOVA’DA KORKUTAN YANGIN

30 Temmuz tarihinde Balçova ilçesi Balçova Barajı ve teleferik civarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bakanlığı yangına 9 helikopter, bir uçak, 48 arazöz, 7 ilk müdahale aracı ve 6 dozerle alevlere müdahale ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı 54 itfaiye personeli, 15 arazöz ve 50 tankerle söndürme çalışmalarına katılmıştı. Yaklaşık 11-12 futbol sahası büyüklüğündeki alanda etkili olan yangın 5 saat süren çalışmaların arından kontrol altına alınmıştı. 

ATAKENT’TEKİ ARAZİNİN ÖZEL OKULA SATILMASI İZMİR SİYASETİNİ KARAŞTIRDI 

Ağustos ayında, Mavişehir’deki arazi tartışmaları sürerken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Atakent’te TOKİ’nin yaklaşık 7 yıl önce özel kişi ya da kuruma sattığı bir arazinin imar planındaki değişikliği onaylamıştı. Spor tesisi imarlı arazinin, özel eğitim alanı imarına dönüştürülmesi kararı, Mavişehir’deki araziye gösterilen tepki örneğiyle AK Parti tarafından sert bir dille eleştirilmişti. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise eleştirilere yanıt olarak, alanın kamusal alan değil, özel mülkiyette olan bir alan olduğunu söyleyerek yanıt vermişti.

MENDERES’TE BÜYÜK YANGIN

1 Ağustos tarihinde Menderes ilçesinin kırsal Çile Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıkmıştı. Yangın yapılan tüm müdahalelerin ardından 2 gün sonra kontrol altına alınabilmişti. Yangın sonrasında olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Yakalanan ve ifadesinde tuvalet ihtiyacını gidermek için ormana girdiğini, bu sırada sigarasını yanlışlıkla ağaçlık alana düşürdüğünü söyleyen zanlı tutuklanmıştı.

BUCA METROSU İÇİN İLK ADIMLAR ATILDI

Raylı ulaşımın artırılması ve İzmir’in trafik sorunun azaltılması için atılan bir adım da Buca Metrosu oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ocak ayında Üçyol - Buca Metro projesinin genel ihale ilanı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) internet sitesinde dün yayımlamıştı.

GO-KART PİSTİ GÜNDEMİ KARIŞTIRDI

Ağustos ayında Güzelbahçe’de bulunan ve İzmir Karting Kulübü’nün 2018 yılından bu yana Yelki’de tarım alanı olarak belirlenmiş 52 dönümlük alanda Motor Sporları Pisti yapma planları İzmir gündemine oturmuştu. Zeytinlik olan alana pist yapılması isteği kamuoyundan ve CHP’den büyük tepki görmüştü. Alan ile ilgili planlar TBMM gündemine taşınırken İzmir büyükşehir Belediyesi ve Güzelbahçe Belediyesi başta olmak üzere planlara birçok STK ve oda dava açmıştı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldı. Planlara başta bölgede yaşayan vatandaşlar olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve bazı bazı meslek odalarından 300'e yakın itiraz gelmişti. Son olarak 22 Aralık tarihinde ise Güzelbahçe Belediyesi’nin 1/1000’lik plana karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açtığı davada, İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

TEK KALEMDE EN BÜYÜK OTOBÜS ALIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ağustos ayında İzmir ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 304 adet otobüs alımı için açtığı ihaleyi kazanan Otokar, yılın tek kalemde gerçekleşen en büyük otobüs ihalesi için sözleşme imzaladı. Ürettiği araçların tasarımı, ergonomisi, teknolojisi ile 50'yi aşkın ülkede hizmet veren Otokar, İzmir ESHOT'un 304 adet otobüs alımı ve araçların 5 yıl boyunca satış sonrası hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin toplam değeri yaklaşık 476 milyon TL olan otobüs ihalesini kazandı.

GÜLTEPE PLANLARI ASIYA ÇIKARILDI

 27 Ağustos tarihinde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentsel dönüşümün sembollerinden olan Gültepe Planları ile ilgili sürecin devam ettiğini ve planların askıya alındığını duyurmuştu.

GENÇLİK KOLLARI KONGRESİ’NDE BASINA LİNÇ GİRİŞİMİ

29 Ağustos tarihinde Bornova  Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'ndaki amfi tiyatroda gerçekleşen CHP İzmir İl Gençlik Kolları Kongresi büyük bir rezaletle sona ermişti. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kazanan ve kaybeden arasındaki kavga arbedeyi görüntülemek isteyen gazeteciler linç girişimine dönüşmüştü. Alanda bulunan 6 basın mensubunun birinin telefonu çalınırken bir muhabire de sandalye fırlatılmıştı. Yaşanan olayın ardından CHP, soruşturma başlatırken saldırıya karıştığı tespit edilen 8 partiliyi kesin ihraç talebi ile disipline sevk etmişti. Ancak saldırıya karışanlardan 4 kişiye 1 yıllık geçici ihraç verilirken diğerlerine kınama ve uyarı cezaları verilmişti. Cezalardan memnun olmadığını belirten CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, olayı Yüksek Disiplin Kurulu’na taşıyacaklarını açıklamıştı.

90 DAKİKA UYGULAMASI TARİHE KARIŞTI

İzmir’de bu yıl Büyükşehir Meclisi’nden kamuoyunda büyük tepkilere neden olan bir karar geçti. Karar ile birlikte İzmir’de 12 yıldır uygulanan 90 dakika uygulamasında düzenlemeye gidilmişti. Düzenleme kapsamında, tarifede ilk biniş ücretine 10 kuruşluk indirim yapılırken, 90 dakika içindeki ilk iki aktarmaya 50’şer kuruş ödenmesi öngörülüyor. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş tarifelerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Meclis onay verirse ilk biniş ücreti 3.56 TL’den 3.46 TL’ye çekilecek. Tüm ulaşım araçlarını kullanan ve tam tarifeyle biniş yapan vatandaşlardan, hakkaniyet ve külfetlerin adil dağıtılması ilkesi ışığında ve kamu yararı da gözetilerek birinci ve ikinci aktarmalarda 0.50 TL aktarma ücreti alınmasına karar verilmişti. Başkan Soyer, yapılan değişikliği ‘düzenleme’ olarak tanımlarken muhalefet ve kamuoyu zam olarak nitelendirmişti.

MHP İZMİR İL KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 9 Eylül tarihinde başlayan ilçe kongrelerini 20 Eylül’de tamamlamıştı. Parti, kısa sürede tamamlanan ilçe kongrelerinin ardından 11 Ekim Pazar günü Tarihi Havagazı Fabrikası’nda 13. Olağan İzmir İl Kongresi’ni gerçekleştirdi. Koronavirüs tedbirlerine uygun olarak düzenlenen kongreye pandemi koşulları nedeniyle sadece parti delegeleri katıldı. 600 delegenin oy kullandığı kongrede tek aday olan mevcut İl Başkanı Veysel Şahin güven tazeledi.

CHP MENDERES’TE İSTİFA KRİZİ

Eylül ayında Sağlık sorunlarını ileri sürerek CHP Menderes İlçe Başkanlığı görevinden istifa eden Gizem Ergün’ün yerine başkanlığa yönetim içerisinden İlçe Başkan Yardımcısı Kemal Koç seçilmişti.  Seçim ilçe yönetim kurulu üyelerinin açık oylaması ile gerçekleştirilmişti.

GELECEK PARTİSİ’NDE BAŞKANLIK YARIŞI

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel Başkanı olduğu Gelecek Partisi İzmir’de çalkantılı bir yıol geçirdi. 2020 yılı başlarında İzmir İl Başkanlığı’nı kuran Parti’de yıl içerisinde 3 il başkanı değişti. Partinin ilk İzmir İl Başkanı Cem Kavur’un yaşanan birtakım sorunların ardından istifa eden Kurucu İl Başkanı Cem Kavur'un yerine yönetimde yer alan Seçim İşleri Başkanı Serhat Mustafa Şener yeni il başkanı olmuştu. Partinin adı ilerleyen dönemlerde ilçe başkanlarıyla yaşanan istifa krizleriyle gündeme gelmiş ve Gaziemir, Torbalı, Karabağlar ve Karaburun ilçe başkanları istifa ettiklerini açıklamışlardı. İstifa krizlerinin ardından gerçekleştirilen il kongresinde ilk kez bir il başkanı seçimle göreve geldi. 11 Ekim tarihinde İl Başkanlığında gerçekleştirilen kongrede, başkanlık için mevcut İl Başkanı Serhat Şener ve İletişim ve Medya Sorumlusu Cüneyt İşçilik yarışmıştı. 131 delegenin oy kullandığı kongrede Serhat Şener 59 oy alırken Cüneyt İşçilik 65 oy alarak altı oy farkla Gelecek Partisi İzmir yeni İl Başkanı olmuştu.

DEVA PARTİSİ İZMİR İL BAŞKANI DEĞİŞTİ

Eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın kurucusu olduğu DEVA Partisi İzmir’de yönetim değişikliği yaşandı. Partinin İzmir İl Başkanı olan Mehmet Ali Sarızeybek siyaset konjonktürün o hızına adapte olmadığı gerekçesiyle görevden alındı ve İl Başkanı görevine Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) eski Başkanı ve BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya atanmıştı.

İNCİRALTI ARAZİSİ AK PARTİ VE CHP ARASINDA İPLERİ GERDİ

Ekim ayının başında, İzmir’in EXPO süreçlerinde sürekli gündeme gelen İnciraltı’ndaki arazi sorunu geçtiğimiz haftalarda yeniden kent gündemine oturmuştu. İl Toprak Koruma Kurulu alanda yaptığı incelemeler sonucunca alanın plana açılması yönünde onay kararı vermişti. Konunun paydaşlarından olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nin incelemeye çağırılmaması ise kamuoyunda tepkiye neden olmuş ve AK Parti ile CHP arasındaki ipleri germişti. Yaşanan gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir ve Balçova Belediyesi bürokratları alanla ilgili planları görüşmek üzere 13 Ekim tarihinde Ankara’da bir araya gelmiş ve alana ilişkin çalışmaları masaya yatırmışlardı.

CHP’Lİ VEKİLLERE FEZLEKE ŞOKU

Ekim ayında aralarında CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Kamil Okyay Sındır’ın da bulunduğu 26 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyaları TBMM Başkanlığına sunulmuştu. Vekillere fezleke gerekçeleri hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Hakkında 3 fezleke hazırlanan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuya ilişkin bir basın açıklaması yayımladı. Sertel, fezlekelerin düzenlemesi sebebinin AK Parti İzmir eski milletvekili ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nüket Hotar’ın kendisi hakkında yaptığı suç duyurusunun olduğunu ifade etmişti. Sertel ve Sındır’ın ardından aralık ayının başında aralarında CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin de olduğu milletvekillerine ait 62 dokunulmazlık fezlekesi daha Meclis’e sunulmuştu. 

EGE MAHALLESİ’NDE DÖNÜŞÜM BAŞLADI

Ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ege Mahallesi’nde birinci etap için açtığı ihale sonuçlandı. Üç firmanın teklif verdiği kat karşılığı anahtar teslim yapım ihalesini Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı A.Ş. ve Baykan Otomobil A.Ş. kazanmıştı. Bin konutu kapsayan dönüşüm projesi ihalesinin imzaları ise 11 Kasım tarihinde atılmıştı.

MENEMEN’DE TUTUKLAMA ŞOKU

16 Kasım tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’u kesin ihraç talebiyle 'tedbirli' olarak disipline sevk etme kararı aldı. Karardan 2 gün sonra Başkan Aksoy partisinden istifa etti. İstifanın hemen ardından ise Başkan Aksoy, hakkında yürütülen "zimmet ve irtikap" soruşturması kapsamında tutuklandı ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. Aksoy’un görevden uzaklaştırılmasının ardından 1 Aralık tarihinde Menemen Belediye Meclisi olağanüstü toplanarak başkan vekilini seçti. Seçimde ilk 4 turda yeterli çoğunluk sağlanamadığında başkan vekili kura yöntemi ile belirlendi. Kurada adı çıkan kişi ise Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt oldu. Karakurt’un adının kuradan çıkmasından sonra Cumhur İttifakı adayı Aydın Pehlivan İzmir 2. İdare Mahkemesi’ne kuranın yenilenmesi için başvura bulundu ve başvuru mahkemece kabul edildi. Mahkeme kararının ardından ise Belediye Başkan Vekili Deniz Karakurt, yürütmenin durdurma kararına itiraz etti.

BUCA CEZAEVİ BOŞALTILDI

18 Kasım’da uzun süredir başka bir yere taşınması gündemde olan ve 1959 yılında inşa edilen Buca Cezaevi, İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından boşaltılmış cezaevindeki mahkumların başka cezaevlerine nakledilmişti.

ALİAĞA’DA DAYAK İDDİALARI GÜNDEMİ KARIŞTIRDI

28 Kasım tarihinde MHP’li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, kendi partilisi meclis üyesi Fatih Kürşat Kaplan’ı makamında darp ettiği iddiaları gündeme oturmuştu. Konuya ilişkin konuşan Kaplan, olayın yaşanmasının hemen ardından darp raporu aldığını ve olayın yargıya intikal ettiğini söylemişti. Kaplan ayrıca parti bazında da bir soruşturma yapılmasını istediğini belirtmiş ve disiplin soruşturması için partisine başvuruda bulunmuştu. Olaydan yaklaşık 2 hafta sonra Kaplan, olayların Belediye Meclisi çalışmalarına etki etmemesi için görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ise, olayı “aile arasında bir tartışma” olarak değerlendirmiş ve tatlıya bağlandığını söylemişti.

BARODA SEÇİM KRİZİ

İzmir Barosu ise Baro Genel Kurulu’nun 17-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirileceğini açıklamış ancak İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında ygenelgeyle Baro seçimlerinin 1 Aralık'a kadar yasaklandığını duyurmuştu.Baro Genel Kurulu ile ilgili müjdeli haber ise Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’ndan  Av. Mustafa Çetin’den gelmişti. Av. Çetin, İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı’na ilişkin açtığı davanın olumlu sonuçlandığını ve “Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı olarak tüm meslektaşlarımız adına açmış olduğum davada Baroların Genel Kurullarının Ertelenmesine Yönelik karara karşı ’Yürütmenin durdurulmasına’ karar verildi” demişti. İdare Mahkemesi’nin kararının ardından İlçe Seçim Kurulu ise İzmir Barosu Olağan Genel Kurulu’nun yapılması yönündeki kararını reddetmişti. İzmir Barosu ise 17 Ekim tarihinde genel kurulun gerçekleştirileceği Kültürpark 3 Nolu Hol’ ün önünde kararı protesto etmişti.

SAĞANAK YAĞIŞLAR MAVİŞEHİR’DE DENİZİ TAŞIRDI

10 Aralık tarihinde başlayan ve 4 gün süren sağana yağışlar İzmir’de acı tablolara sebep olmuştu. Karşıyaka ilçesinde Mavişehir Mahallesi'nde deniz taşmıştı. Sahil bandındaki sitelerin bahçeleri deniz suyuyla dolarken, sitelerin otoparkında ve yol kenarında park halindeki araçlar da su içerisinde kalmıştı. Menderes ilçesinde ise dereden geçmeye çalışırken sel sularına kapılarak kaybolan hafif ticari araçtaki iki kişi hayatını kaybetmişti.

CHP KINIK’TA İSTİFA SKANDALI

14 Aralık tarihinde CHP İzmir’de şok eden bir istifa olmuştu. Uzun süredir Kınık İlçe Başkanlığı görevini sürdüren İsmail Yılmaz ilçe başkanlığı görevinden istifa etmişti. Yılmaz’ın istifasının ardından ilçe yönetim kurulu Örgütlenmeden ve Örgüt Yönetiminden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Kocabaş'ı ilçe başkanı olarak seçmişti. Ardından CHP İzmir İl Başkanlığı Örgütlerden Sorumlu Başkan Yardımcıları Şener Akdemir ve Ali Rıfat Koç’u yeni ilçe yönetimi ile toplantı yapmaları için Kınık'a göndermiş il yöneticilerinin ilçe yönetimi arasında istifa tehdidi ve rest iddiaları gündeme gelmişti. Yaşanan gelişmelerin ardından 28 Aralık’ta 13 kişiden oluşan ilçe yönetim kurulundan 11 kişi istifa ettiği belirtilmişti.

BAŞKAN ARDA HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

17 Aralık’ta İzmir'de hakkında sosyal medya hesabından "Cumhurbaşkanı'na hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama", "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "suçu ve suçluyu övme" suçlarını işlediği iddiasıyla dava açılan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın yargılanmasına başlanmıştı. İlk duruşmanın sonunda hakim, Facebook Temsilciliğine müzekkere yazılarak konuya ilişkin araştırma yapılmasına ve eksiklerin tamamlanmasına karar vererek duruşmayı 6 Nisan 2021 tarihine ertelemişti. 

ÇİĞLİ’DE TRAMVAY İÇİN İMZALAR ATILDI

22 Aralık tarihinde atılmıştı. İzmir’in raylı ulaşım sisteminin geliştirilmesinde ve trafik sorunun çözülmesinde önemli bir kilometre taşı olan Çiğli Tramvay Hattı’nın yapım işi imzaları Nurol İnşaat ile atılmıştı. 414 milyon 182 bin 814 lira bedel üzerinden sözleşmesi gerçekleşen Çiğli Tramvayı yapım işinde yer tesliminin ardından çalışmalar başlaması ve 2 yıl içeriisnde bitirilmesi öngörülmüştü.

URLA KAYMAKAMI GÖREVDEN ALINDI

29 Aralık tarihinde Urla Belediyesi kayyımı ve Urla Kaymakamı Önder Can, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden aldı. Can'ın yerine Antalya'nın Kemer ilçe Kaymakamlığı görevini yapan Murtaza Dayanç atandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.