Dolar 32,5795
%0.29
Euro 35,0103
%0.11
Altın 2.460,230
%0.99
Bist-100 9.901,00
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
2017'de dönüşüm hayal mi olaca? İsyan kapıya dayandı!

2017'de dönüşüm hayal mi olaca? İsyan kapıya dayandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Karabağlar'daki kentsel dönüşüm projesine bölge halkından itiraz yağdı. 2012 yılından bu yana yılan hikayesine dönen projeye karşı isyan eden vatandaşlar soluğu bir kez daha Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde aldı. 2017'de dönüşüm hayal mi olaca?

  • Ege Postası
  • 27.10.2016 - 12:24

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar'da 2012 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alan Cennetçeşme ve Limontepe semtinde yaşanan kriz giderek artıyor. Bakanlığın toplam 16 mahalle ve 100 bine yakın vatandaşın kaderini çizecek kritik dönüşüm projesi için hazırladığı yeni imar planları bir kez daha itirazla karşılık buldu. 540 hektarlık alanın 101 hektarlık kısmını kapsayan ve üçüncü sefer hazırlanan imar planlarına dernekler ve hak sahiplerinden itiraz yağarken, projeye bir kez daha yargı yolu gözüktü.  

KENTSEL DÖNÜŞÜME İTİRAZ YAĞDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın iki sefer sil-baştan yaparak yeniden plan hazırladığı kentsel dönüşüm çalışması bir kez daha hüsrana yol açtı. On binlerce vatandaş için kritik öneme sahip projeye karşı çıkan yöre halkı soluğu bir kez daha Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde aldı. Projeye esas teşkil eden 101 hektarlık alan için bakanlıkça hazırlanan imar planlarına dilekçelerle itiraz eden 400’ü aşkın hak sahibi müdürlük önünde eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.

PROJE ÜÇÜNCÜ DEFA HÜSRANLA SONUÇLANDI

Projeye daha önceden iki sefer itiraz eden ve yargıya taşıyan vatandaşlar, bu kez de itirazlarına yanıt alamadığı takdirde projeye yeniden iptal davası açacaklarını duyurdu. Son gelişmelerle birlikte geçtiğimiz aylarda kenti ziyarete gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 2017 yılının ilk aylarında başlayacağını duyurduğu dev kentsel dönüşüm projesi de sekteye uğramış oldu. Üçüncü kez itirazlar ve olası yargı sürecine takılan bakanlık kentsel dönüşümde ilk kazmayı vurabilmek için ya mahkeme sonucunu bekleyecek, ya da süreci baştan alarak aynı bölgede dördüncü kez yeni plan çalışması yapacak. Vatandaşların razı gelmediği ve her seferinde karşı çıktığı proje böylelikle bir kez daha hüsranla sonuçlanırken, kentsel dönüşümüm ise 2018 yılına ertelenmesi gündeme geldi. 

VATANDAŞLAR YENİDEN YARGIYA GİDECEK

Hazırlanan imar planları için askı süresi bugün dolarken, sabah saatlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan yüzlerce vatandaş toplu olarak itiraz dilekçeleri verdi. Hazırladıkları pankartlar ve sloganlar eşliğinde eylem yapan halk adına açıklamada bulunan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit, gelişmeler nedeniyle bakanlığa sert tepki gösterdi. Projenin kamu yararına aykırı olduğu, hak sahiplerinin çıkarlarına ters düştüğü, imar ve şehircilik esasları ile bağdaşmadığı, mevzuata aykırı olduğu gibi gerekçelerle itiraz ettiklerini söyleyen Dernek Başkanı Ecevit yaptığı açıklamada şunlar kaydetti: "5 yıldır yanımızda kimse yok. Halkın taleplerini soran yok. Yaşadığımız yer riskli alan ilan ediliyor ortada risk analizi, rapor yok… Üç defadır itiraz ediyoruz, yanıt veren yok. Tam bir dram yaşanıyoruz. Böyle bir hukuksuzluk olamaz. Bun adı kentsel dönüşüm değil, tasfiye sürecidir. Hakka uygun, adaletli dönüşüm istiyoruz. Halkı neden yok sayıyorsunu? Burada 50 yıllık bir yaşam düzeni söz konusu. Semtimiz varoş, ucube ya da baraka değil… Yetkililerin “Bunlar kaçak yapı, her an yıkılabilir” şeklindeki söylemleri gerçek değildir. Merkezi hükümetten, vatandaşlar, meslek odaları ve yerel yönetimin dahil olduğu, vatandaşın rızası alınan bir dönüşüm bekliyoruz.” 

“BİZİ PROVOKATÖR İLAN ETTİLER!”

6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasında son torba kanunla yapılan değişiklik ile birlikte hak sahiplerine itiraz yolunun kapatıldığını aktaran Ecevit, “Biz hukuka aykırı bu mevzuat değişikliğini de AYM’ye taşıdık. Şimdi bizi şov yapmakla, provokatörlükle, hainlikle suçluyorlar…. Aramızda 60-70 yaşında insanlar var. Evimizi savunmak işçin buralara geliyoruz. Evimizi başımıza yıkmayın diyoruz. Bu süreci provoke etmek m? Yaşam alanlarımızla ilgili talepte bulunduk diye öcü ilan edildik. Hani halkın gücü en üstün güçtü' Biz halk değil miyi? Hani nerede adalet'” diyerek sözlerine son verdi.  

“KABUL ETMİYORUZ, ETMEYECEĞİZ”

Karabağlar Mahalleler Birliği adına söz alan Dernek Sözcüsü Derya Çolak da kentsel dönüşümün bir rant ve talan projesi olduğunu belirterek, “Yoksullara yönelik bu talan sürecini kabul etmiyoruz. İtiraz etmekten ve dava açmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızı aramaya sonuna kadar devam edeceğiz. Yaşam alanlarımızı kurtlar sofrasına terk etmeyeceğiz. Halkın, bilimsel kurum ve kuruluşların, üniversitelerin ve bağımsız kuruluşların görüş ve önerileri dikkate alınmaksızın yapılmak istenen hiçbir dönüşüm sürecine destek ve rıza göstermeyeceğiz. Hangi yasal gerekçeyle olursa olsun hiçbir kentsel dönüşüm projesini kabul etmiyoruz. İdarecilerden hiçbir özel uygulama istemiyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.