Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
125 esnafı yakan tahliye krizinde: Vakıflar'dan geri adım!

125 esnafı yakan tahliye krizinde: Vakıflar'dan geri adım!

Konak’ta yüz yılı aşkın tarihi geçmişe sahip Kaptan Mustafa Paşa İşhanı’nda patlak veren tahliye krizinde flaş bir gelişme yaşandı. AVM, ticaret merkezi ve otel yapılması planlanan iş merkezinde yaklaşık 30 yıldır tezgah açan ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kapı dışarı edilen 125 esnaf yargı tarafından haklı görüldü. Gelişmeler sonrasında bölge müdürlüğü kararından geri adım atarken, 24 Ağustos'ta zorla tahliyesi gündeme gelen işyeri sahipleri yerinde kalmaya devam edecek. 125 esnafı yakan tahliye krizinde

  • Ege Postası
  • 25.08.2015 - 15:23
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in ekonomik anlamda kalbi konumundaki Kemeraltı bölgesinde ranta karşı isyan bayrağı açan küçük esnaf mücadelesinden olumlu sonuç aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda yap-işlet-devret usulü ile ihaleye çıkartılarak özelleştirilen ve yıkılarak yerine AVM ve otel projesi yapılması planlanan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı’nda faaliyet gösteren yüzü aşkın esnaf, yaşanan tahliye krizinde galip gelen taraf oldu.

"Esnaf AVM’ye kurban edildi: Kemeraltı'nda tahliye krizi" HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

YARGI İŞ YERİ SAHİPLERİNİ HAKLI BULDU

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 40 yıllık iş yerlerine gönderilen tahliye emri sonrasında 24 Ağustos’a kadar dükkanlarını terk etmeleri istenen esnaf tahliye kararı sonrasında krizi yargıya taşırken, açılan davalardan da sonuç gelmeye başladı. Mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü’ne ait yüz yirmi yıllık tarihi binada kurumun kiracısı konumunda bulunan ve 1993 yılından bu yana iş hanında faaliyet gösterdikleri alanda işgalci konumuna düşen esnaf yargıdan zaferle ayrıldı. Polis zoru ile tahliyesi istenen ve kaderine terk edilen tarihi çarşı esnafının 8’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açtıkları davada mahkemeden işlemin durdurulması ve tedbir kararı çıktı.



ESNAFIN RANT İSYANI SONRASINDA MÜDÜRLÜK GERİ ADIM ATTI

Kaptan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı Yaşatma ve Koruma Derneği çatısı altında örgütlenen mağdur esnaf kira kontratlarının devam ettiğini belirterek, bölge müdürlüğünün yasa dışı şekilde kendilerini iş merkezinden kovduğunu ileri sürmüş ve haklarını yargıda aramaya karar vermişti. Kiracıların Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne açtığı davada iki işyeri için çıkan tahliyenin durdurulması yönündeki kararla birlikte müdürlükten de geri adım geldi. Toplam 3 bin 700 metrekare alana sahip olan ve üst katları otopark olarak da kullanılan iş merkezinde kira sözleşmeleri devam eden esnafı tahliye etmekten şimdilik vazgeçen Vakıflar Bölge Müdürlüğü, gelişmeler sonrasında bu kararından vazgeçti.



TAHLİYE KARARI RAFA KALKTI

Aralarında iki binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü dershane gibi kurumlarının da yer aldığı, çay bahçesi, kafeterya, çiçekçi, fotoğrafçı, eczane, kırtasiye, pastane, büfe gibi işletmelerin bulunduğu 100’ü aşkın küçük esnafın yılbaşına kadar mevcut işyerlerinde kalması beklenirken, bölge müdürlüğü yetkilileri ise süreç netleşene kadar esnafın mağdur edilmeyeceğini duyurdu. Alanda inşaat işini üstlenen yüklenici firmanın gerekli proje ve diğer hazırlıklarını tamamlayana dek dükkanların boşaltılmayacağını belirten müdürlük yetkilileri ayrıca tahliye kararının askıya alındığını belirtti.

ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİNDE SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Bölge planlarında SİT sınırında kalan iş hanıyla ilgili geçtiğimiz yıl içerisinde kritik bir değişiklik yapılmıştı. 1’inci derece SİT statüsüne sahip iş merkezinin bulunduğu alana dair satış kararı öncesinde bölgede yeni yapılaşmanın önünü açılmış ve çarşının SİT derecesi 3’e düşürülmüştü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.