Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
11 bin memurun ağzının tadı kaçtı

11 bin memurun ağzının tadı kaçtı

Bakanlar Kurulu’nun yiyecek yardımı yönetmeliğinde yaptığı değişiklik, İzmir’de 11 bin memuru etkiledi. Belediyelerde çalışan ve yemek kartları kullanan memurlar, artık öğlen yemeklerini ücret ödeyerek yiyecek. Memurların örgütlü bulunduğu Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Tamer Yiğit Güler, Türkiye genelinde tek tip bir sistem ile sorunun çözülebileceğini söyledi. Yemek kartlarının iptaline İzmir'den tepki

  • Ege Postası
  • 23.02.2018 - 09:05

Sayıştay’ın yemek çeki veya kupon türü uygulamalarla yemek yardımı verilemeyeceği görüşü üzerine, Bakanlar Kurulu yiyecek yardımı yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Düzenlemeye göre kurumlarda verilen yemek çeki türü uygulamalar, açıkça yönetmeliğe yazılarak yasaklandı. Yapılan değişiklik, İzmir’de çalışan 11 bin memuru etkiledi.

Belediyelerin yemek kartı verdiği memurlar, yapılan düzenlemenin ardından kartlarını bir daha kullanamayacak. Memur sendikaları, yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a başvururken, İzmir’den o değişikliğe ilk tepki Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Tamer Yiğit Güler’den geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu yemekhaneden merkezdeki memurlarının faydalandığını, ancak dış ilçelerde çalışan memurların bu imkanının olmadığını vurgulayan Tamer Yiğit Güler, Buca, Karabağlar ve Konak Belediyesi ve kısmen de Büyükşehir Belediyesi haricinde hiçbir belediyede yemekhane olmadığını belirtti. Diğer belediyelerde memurların öğle yemeklerini verilen kartlarla yediğini kaydeden Güler, şimdi bu kartların kullanımının iptal edildiği ve doğan mağduriyet için herhangi bir formül üretilmediğini söyledi.

"FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ"

Belediyelerin yemekhane kurmalarının mümkün olmadığını çünkü kurumların fiziki koşullarının buna engel olduğunu diye getiren Başkan Güler, "Memura nakdi yardım yapılamayacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yemek yardımı hakkı var. Ama memurlar artık öğlen yemeklerini cebinden yiyecek. Ayrıca ülkede bu kadar sorun varken, Suriye’de savaşa girilmişken, iktidarın bu anlayışını çözmüş değilim. Ne düşündünüz de bu arada bunu çıkardınız" diye sordu. Sayıştay denetçilerini de eleştiren Güler, "Sayıştay denetçilerinin tek derdi memurlar. Önce yaptığımız toplu sözleşmelere zimmet çıkardılar, şimdi de yemek hakkımızı elimizden alıyorlar. Sırada ne var bilmiyoruz" dedi. Sorunun aşılması için çözüm önerilerini de sunan Güler, şunları söyledi:

"Eğer sorun kart firmalarıysa o halde Türkiye genelinde tek tip bir sistem uygulayın. 657 sayılı devlet memurlarına ayda 300-400 lira arasında yemek parası verin. Bu bizim yaşamsal bir ihtiyacımız. Şu an çok ciddi bir kaos var, herkes tedirgin."

MEMURLARIN KART ENDİŞESİ

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, vakıf, sandık ve dernekler aracılığı ile yemek yardımı yapılabilecek. Tamer Yiğit Güler, İzmir’de neredeyse hiçbir belediyede dernek, sandık, vakıf olmadığını belirtirken, memurların endişelerini de paylaştı. Güler, yemek kartlarının tekelleştirilmeye çalışıldığını ileri sürerek, "Yandaş bir vakıf veya dernekler bu yemek kartlarını tekeline mi alaca? Yapılan düzenleme bunun alt yapısı mı" diye sordu. Yönetmelik çıkmadan önce yemek kartları ile ilgili bazı belediyelerin ihaleye çıktığını hatırlatan Başkan Güler, bir yılı kapsayan ihalelerin gerçekleştirildiğini belirterek, bazı belediyelerin yönetmelik çıktıktan sonra yaptıkları ihaleleri durdurmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Tamer Yiğit Güler, sendika olarak;  Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yönetmelik çıkmadan önce yapılan ihalelerin durumu ile ilgili görüş sorduklarını ancak henüz yanıt alamadıklarını ifade etti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.