Dolar 32,3196
%0.21
Euro 35,0662
%-0.16
Altın 2.279,620
%0.09
Bist-100 9,02
%2.43

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
100 yıl sonra bir ilk: Türkiye hükümeti Ermeniler için ayinde

100 yıl sonra bir ilk: Türkiye hükümeti Ermeniler için ayinde

1915 olaylarının 100'üncü yılında Ermeni Patrikhanesi'nin ev sahipliğinde Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen ayin, ilk kez hükümetin resmi düzeyde temsili ile gerçekleştirildi. Ayine Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır katıldı.

  • Ege Postası
  • 24.04.2015 - 12:04
İstanbul Kumkapı'da bulunan Meryem Ana Kilisesi'nde bu yıl bir ilk yaşanıyor.
1915'in 100'üncü yılında Ermeni Patrikhanesi'nin ev sahipliğinde Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde ayin düzenleniyor. Ayine bu yıl ilk kez Türkiye'den resmi düzeyde bir katılım gerçekleşiyor. Meryem Ana Kilisesi'nde bu sabah 10.30'da başlayan ayine hükümeti temsilen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır katılıyor.
BOZKIR: ERMENİ KARDEŞLERİMİZİN YAŞADIKLARI ACILARA SAYGI DUYUYORUZ
Kiliseye girişinde açıklama yapan Bakan Bozkır, "Bugün Ermeni Patriği Aram Ateşyan'ın yöneteceği ayine katılmaktan büyük bir onur duyuyorum" dedi.
Bozkır, "1916 yılından beri ilk kez resmi olarak yapılan bir ayin. Ermeni kardeşlerimizle bin yıllık bir tarihimiz var. Bu tarih güzel anılarla, renklerin paylaşımıyla, kültürlerin değiş dokuşuyla gerçekleştirilmiş çok güzel bir tarihtir. Bu tarihi bir yıla, sadece 1915 yılına mahkum etmek, gerçekten son derece yanlış olacaktır. Biz 1915 olayları yerine 1870 yılından 1920 yılına kadar Birinci Cihan Savaşı'nın kanlı bir çok insanın ölümüne sebep olan yılları dahil incelenmesi arzusundayız. Bu şekilde hem ortak bir tarihe bakmamız mümkün olacaktır. Hem de ortak bir hafıza ama adil bir hafıza ortaya çıkacaktır. Biz Ermeni kardeşlerimizin yaşadıkları acılara saygı duyuyoruz. Bunu yaşanmış kötü bir olay olarak addediyoruz. Bu nedenle de bu acıların şahidi olarak anılmasına hiçbir şekilde karşı değiliz. Bu nedenle de bu anma ayinine katılmayı bir borç bildik. Önümüzdeki döneme birlikte huzur içinde, barış içinde yürümeyi arzu ediyoruz. Ve yüz yıldır bizimle birlikte yaşayan husumeti geride bırakmayı arzu ediyoruz" diye konuştu. AB Bakanı Bozkır aynı açıklamayı yabancı gazeteciler için bir de İngilizce yaptı.
RUM PATRİĞİ VE ABD KONSOLOSU DA KATILIYOR
Bu arada anma ayinine Fener Rum Patriği Fener Rum Patriği Bartholomeos ile ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter da katılıyor. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.