Dolar 32,4973
%0.15
Euro 34,7712
%0.14
Altın 2.490,190
%1.13
Bist-100 9.549,00
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
1 Mayıs'ta İzmir’de adres Gündoğdu!

1 Mayıs'ta İzmir’de adres Gündoğdu!

İzmir’de binlerce kişi, Gündoğdu Meydanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü coşkuyla kutlandı. Gün emeğin günü: 1 Mayıs

  • Ege Postası
  • 01.05.2016 - 09:30

İzmir'de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılan grupların Gündoğdu Meydanı'na gelişleri tamamlandı. Kutlamalarda bu yıl güvenlik önlemlerine de daha çok özen gösterildi. Önceki yılların aksine katılımcılar, tertip komitesinin talebi doğrultusunda iki ayrı arama noktasından geçip sonra kortej oluşturdu, alana girmeden bir kez daha arandı. Kutlamalara sırt çantalarıyla katılmama çağrısı yapıldı, kortej içerisinde grup tarafından tanınmayan kişilerin, görevlilere bildirilmesi istendi.



Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları öncesinde, hem polis hem de tertip komitesi güvenliğe büyük önem verdi, ilk plana aldı. Etrafı tamamen bariyerlerle kapatılmış olan kutlamanın yapılacağı meydanda, polis ve bomba uzmanı köpekler arama yaptı. Sahneye ve kullanılacak malzemelere kadar her noktasında inceleme yapılan meydan, gerekli güvenlik onayını aldıktan sonra tertip komitesine kutlama için teslim edildi.


KORTEJLERİN TOPLANMA ALANLARI DA DEĞİŞTİRİLDİ

Geçen yılın aksine kortejlerin toplanma alanlarında da değişikliğe gidildi. Türk-iş'e bağlı sendikalar Alsancak Limanı önünde toplanıp alana geçti. Türk İş'e bağlı sendikaların toplanmasında bir arama noktasından geçirilip kortej oluşturuldu. Önceki yıllarda Basmane Meydanı'nda kortej oluşturan DİSK ise bu yıl, Konak'taki eski Sümerbank binası ve Konak Pier önünde toplanma kararı aldı. Tertip komitesinin talepleri doğrultusunda, güvenlik önlemlerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, eskiden arama yapılmadan oluşturulan kortejler için, Ankara Garı'ndaki geçen yılki patlama nedeniyle özel özen gösterildi. Bu kez, Sümerbank binası önünde ve Konak Pier önünde iki kez aramadan geçirildikten sonra kortej oluşturulup yürüyüşe geçildi. Konak Pier önünde toplanan kortejler, Birinci Kordon'dan önce Cumhuriyet Meydanı'na, ardından Subay Ordu Evi önündeki üçüncü ve son arama noktasından geçirilip kutlama alanına alınıyor. Arama sırasında, polisle katılımcılar arasında sorun yaşanmaması için tertip komitesinin görevlendirdiği kişiler buralarda hazır bulundu ve kesinlikle üst araması yapılmayan kişilerin alana alınmasına izin verilmedi. 1 Mayıs kutlamalarına katılacak kişilerden ayrıca, sırt çantalarıyla gelmemeleri, kortejlerinde tanımadıkları kişilerin olması halinde görevlilere haber vermeleri de istendi. 

'LAİKLİK' VURGUSU

Kortej yürüyüşleri de saat 11.30 sıralarında başladı. DİSK ve KESK'e bağlı sendika üyeleri, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünden yürüyüşe geçti. Başta HDP olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin toplanma alanı da Cumhuriyet Meydanı oldu. Türk İş'e bağlı sendikaların üyeleri ise, Alsancak Limanı'ndan alana yürüdü. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıları söyleyip, sloganlar attı. Taşınan dövizlerle mesajlar verildi. İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı. 



POLİS DE 5 BİN KİŞİYLE ÖNLEM ALDI

Bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpeklerin arama yaptığı Gündoğdu Meydanı'nın çevresi, kutlamalar için bariyerlerle kapatıldı. Birçok ilden, takviye bariyer getirildi. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında başta olmak üzere kentte 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile polis arasında gerginlik yaşanmaması için, tarafların dikkatli oldukları gözlendi. Olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA'lar ise kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra alanda, polisin yerden 3G ile havadan ise helikopterin çektiği görüntüler canlı yayınla, vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletiliyor. 1 Mayıs kutlamaları da, güvenlik yönünden buradan yönetiliyor. Tören yapılacak alanda ve güzergahları denetleyen, gerekli uyarılarda bulunan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da makamına geçtiği, merkeze ulaşan görüntüleri yardımcılarıyla izleyip, talimatlarını bunlara göre verdiği belirtildi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, İzmir’de yaklaşık 40 bin kişinin katılımıyla kutlandı. Sendika temsilcilerinin birer konuşma yaptığı programda anonslar yapıldığı sırada devrim şehitlerinin isimleri sayılırken, Dersim isyanının önderi Seyit Rıza’nın isminin okunmasını protesto eden aralarında Vatan Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği üyelerinin de bulunduğu bir grup alanı terk etti. Öte yandan bazı gruplar da ellerinde Abdullah Öcalan'ın resimlerinin bulunduğu bayraklar salladı.

“BU 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MİLAT OLSUN”
Programda ortak basın bildirisini valiliğin eylemlere katıldığı gerekçesiyle açığa aldığı Dr. Fatih Sürenkök ve eğitimci Bahri Akkan okudu. Bildiride laiklik ve demokrasi vurgusu yapılırken, kiralık işçi, esnek çalışma, kıdem tazminatı uygulamalarının yanı sıra işçi ölümleri, istismar ve kadına yönelik şiddet de protesto edildi. Açıklamada, “Bu 1 Mayıs bir milat olsun. İzmir’in demokratları, devrimcileri, emekçileri olarak bu birlikteliğimizi koruyarak alanlarda kol kola olalım. Biz güçlerimizi birleştirdikçe ne saray ne de saltanat kalacaktır. Biz halkların birlikte kardeşçe yaşadığı özgür, laik, demokratik, emekçi bir Türkiye yaratacağız” ifadeleri kullanıldı.

İzmir'deki 1 Mayıs kutlamaları, sanatçı İlkay Akkaya'nın verdiği konserle sona erdi. Bu arada, polis yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla yapılan kutlamalarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı ve gözaltı olmadı. Tertip komitesi ise tüm terör saldırısı korkularına rağmen alanda yaklaşık 45 bin kişinin toplandığını açıkladı. 


 

ALANDA ORTAK AÇIKLAMA

İzmir'de, Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarında, kortejlerin alana gelişlerinin tamamlanmasından sonra ortak açıklama yapıldı. Ortak açıklamayı ise Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alındıkları belirtilen Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK İzmir dönem sözcüsü Bahri Akkan, okudu. İşçi haklarından, kadın cinayetlerine, basın özgürlüğünden hükümet politikalarına kadar birçok konuda eleştirilerin olduğu ortak açıklamada, "Dünyada ezme ezilme ilişkilerine karşı verilen mücadelelerin bir kazanımı olarak 1890'dan bu yana 126'ncı kez birlik mücadele ve dayanışma diyerek bir aradayız. Ekonomisi dip yapmış, turizmi, tarımı, ticareti, sanayisi yanlış dış politikalarla iflas etmiş AKP devleti, 14 yılda haraç mezat satılabilecek ne varsa satarak sıcak paraya dönüştürmüş ve yandaşların beslenmesini gerçekleştirmiştir. Son seçimlerde asgari ücret üzerinden yapılan vaatler işçinin kandırılması, 'asgari ücreti 1300 TL' ye çıkardım' yalanının aslında sermayeye para aktardığı gerçeğini gizlemeye dönük yalanlar olduğu görülmektedir ve bilinmektedir. AKP devleti 'taşeronu kaldırıyorum' yalanlarıyla taşeronu aratacak esnek çalışmaya ve performans esasına dayalı sistemi tüm çalışanlara dayatmaya hazırlandığını gizlememektedir. Barış isteyen, emeğinin hakkını isteyen, herkese güvenceli iş, güvenceli gelecek isteyen kamu emekçileri; baskılar, soruşturmalar, meslekten atılmalar, sürgün edilmeler, açığa alınmalarla teslim alınmak isteniyor. İş güvencesiz, performansa dayalı yağma düzenini kabul ettirebilmek için örgütlü güçlerin sindirilmesine yönelik her türlü politika uygulanıyor. Eğitimde gericileşmenin geldiği nokta Ensar Vakfı tecavüzcüleriyle çok çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır" denildi. 

 


Terör olaylarına da değinilen açıklamaya, "Yarı açık cezaevi durumuna getirilen ülkemizde Can Dündar ve Erdem Gül özelinde daha çarpıcı gördüğümüz tüm muhalif basın olmak üzere havuzda olmayan her basın kuruluşunun yasaklarla karşılaştığı, evinin aranmasında galoş giyin dediği için infaz edilen Dilek Doğan örneğinde gördüğümüz gibi azgın bir şiddet sarmalının ortasındayız. Özellikle 7 Haziran 2015 seçim sonuçları ülke için bir dönüm noktası oldu. İktidarını kaybetme riskini yaşayan AKP devleti iktidarını ülke içinde savaş baronlarıyla yeni bir ittifakta aradı. Gelinen noktada terör nereden gelirse lanetleme yerine muhaliflere yapılan terör adeta teşvik edilmiştir. Kürt sorununda demokratik barışçıl çözüm umutları rafa kaldırılmış, tek çözüm yolu imha katliam ve savaşta aranmıştır. Bu politika, çatışmaların dağlardan şehir merkezlerine inmesine neden olmuş, siviller, tarih, şehirler, ekonomik şiddet ve savaş politikaları ile yok edilmiş ve yok edilmektedir. Sorunun çözümünde amasız, fakatsız barış yöntemi isteyen başta akademisyenler, aydınlar, sendikalar ve toplumsal dinamikler algı operasyonlarıyla saldırılara uğramış ve uğramaya devam etmektedir. Şiddet sarmalının geldiği nokta 'Seni başkan yaptırmayacağız' diyenlere bedel ödetmedir. Ülkeyi yeni kaoslara sürükleme pahasına dokunulmazlıklar üzerinden tehdit ve şantajını sürdürmektedir" sözleriyle son verildi. Alandaki konuşmalar sırasında HDP'li grubun bulunduğu yerde bir Abdullah Öcalan posteri açıldı. 

İşçinin, emekçinin yanında

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1 Mayıs İşçi Bayramını emekçilerle birlikte Gündoğdu Meydanı'nda kutladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı ve ilçe teşkilatlarıyla birlikte öğle saatlerinde Alsancak Vapur İskelesi'nden  yürüyerek  Gündoğdu Meydanı'na gelen Başkan Aziz Kocaoğlu,  bayramı kutlamak için meydana akın eden emekçilerle buluştu. Burada CHP İl Başkanı Alattin Yüksel ile birlikte halay çekerek büyük coşku yaşayan emekçilerle birlikte olan Başkan Aziz Kocaoğlu, bol bol hatıra fotoğrafı çekildi ve selfilere katıldı.  

BAYRAKLI

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, 1 Mayıs İşçi Bayramını, emekçilerle birlikte kutladı. Başkan Karabağ, "Ortak bir noktada, buluşmamız gerekiyor. Bu da demokrasi, özgürlük, emek mücadelesi... Ben klasik bir işveren değilim. Ben holding patronu değilim. Ben tarafım. Ben demokrasiden, ilericilikten, devrimcilikten, Atatürkçülükten yanayım. Herkes kafasını kuma  gömüyor. Dik duracağız, sağlam duracağız. Her zaman mücadeleye devam. Yanımızda eşlerimiz de olacak. Korkunun ecele faydası yok. Korkaklar her gün cesurlar bir gün ölür. Bayraklı’dan yaktığımız ışığı İzmir''e, Türkiye'ye yayacağız"

Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi’ndeki kutlamaya Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper, DİSK 6 No'lu Şube Başkanı Emine Yılmaz, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda işçi katıldı. Başkan Karabağ, emek ve dayanışma gününde emekçilerle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Karabağ, "1 Mayıs’ı daha önceki buluşmalarımızın aksine sendikalaşarak ve ücretleri belli bir noktaya iyi taşıdığımızı düşünerek giriyoruz. Bizim buralardaki çabamız bazı yerlerdeki insanları üzüyor. 'Ya bu kadar ücret mi arttırılır' diyenler var. Biz bunları ciddiye almıyoruz. İşçi Bayramına işçileri yok ederek giren bir iktidarla karşı karşıyayız. Böyle giderse işçi filan bırakmayacak" dedi.

ORTAK BİR NOKTADA BULUŞALIM

Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Başkan Karabağ, sözlerine şöyle devam etti:  "Sendikalaşmak, örgütlü olmak çok güzel bir şey. Bayraklı Belediyesi'nin herhangi bir birimde çalışanın başına bir şey geldiğinde hep beraber orada olmalıyız. Başkanınız olarak sadece benim yanımda değil, birbirimizin yanında olacağız. Bunu herkes bilsin. Bu duyguyu yaşatın. 'Bunlara bir şey yaparsak 5 bin kişi kapımıza gelir' denmesi gerekiyor. Türkiye’de bunu yapamıyoruz. Türkiye’ye bunu taşımamız lazım. Buradan İzmir’e ışık vereceğiz. Ondan sonra Türkiyeye buradan ışık vereceğiz.  DİSK’i de 12  Eylül 1980 öncesi durumuna dönüştürmemiz lazım . Yanlışlıkları içinden ayıklamamız gerekiyor. Şuana kadar dayanışma içinde iyi gidiyoruz. Her gün şehit haberleri geliyor. Biz bu ülkede yaşayamıyorsak çocuklarımız hiç yaşayamayacak. Bundan sonra çocuklarımıza ne vereceği? En fazla bir araba,ev veririz. Ama onlara yaşanacak bir Türkiye veremezsek ömür boyu beddua ederler çocuklarımız. Bu dayanışma ruhunu Bayraklı’da yükseltelim. Hiç kimsenin dünya görüşü ile benim işim yok, olmazda. Ortak bir noktada, asgari müştereklerde buluşmamız gerekiyor. Bu da demokrasi, özgürlük, emek mücadelesi... Bu mücadeleyi birlikte yürütmemiz gerekiyor. Ben klasik bir işveren değilim. Ben holding patronu değilim. Ben tarafım ve ben demokrasiden, ilericilikten, devrimcilikten, Atatürkçülükten yanayım. Herkes kafasını kuma gömüyor. Dik duracağız, sağlam duracağız. Her zaman mücadeleye devam. Yanımızda eşlerimiz de olacak. Yolunuz açık olsun. Korkunun ecele faydası yok. Korkaklar her gün, cesurlar bir gün ölür"

Konuşmasının ardından Başkan Karabağ, işçilerle davul zurna eşliğinde halay çekti. Daha sonra Karabağ, işçilerle Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanına yürüdü.

KONAK
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde emekçileri yalnız bırakmadı. Gündoğdu Meydanı'ndaki miting alanına gitmek için Konak Pier önünden yürüyüşe geçen işçileri Cumhuriyet Meydanı'nda karşılayan Başkan Pekdaş, emeğin gününde emekçilerin coşkusuna ortak oldu. İşçilerle kol kola girerek Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçen Başkan Pekdaş, yol boyunca 1 Mayıs'ı kutlamaya gelenlerle bol bol fotoğraf çektirdi. Davullarla zurnalarla halayların çekildi, türkülerin söylendiği etkinlikte işçilerle birlikte Gündoğdu'ya gelen Başkan Pekdaş, "1 Mayıs emeğin, emekçilerin uluslararası dayanışma günüdür. Hayatı her alanda yeniden üreten işçilerin, hem yaşam koşullarının hem de çalışma koşullarının insanca olması için mücadele günüdür. Aynı zamanda 1 Mayıs barış içinde bir dünyayı düşleyenlerin günüdür. Ne yazıkki hem bölgemiz hem de Türkiye şiddet ve terörün hakim olduğu acı ve zor günlerden geçiyor. Bugün özgürlüklerin, emeğin, barış için dayanışmanın gerekli olduğunu bir kez daha söylemek için, bunları dillendirmek ve bu duruşu göstermek için 1 Mayıs'ta biz de meydanlardaydık. Aydınlık ve barış dolu bir dünya umuduyla emeğin 1 Mayıs Bayramı kutlu olsun" dedi.

ÇİĞLİ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle, Çiğli Belediyesi’nde kutlama töreni düzenlendi.

Çiğli Belediyesi’nde görevli işçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle  Çiğli Belediyesi binası önünde düzenlenen törende buluştu. Belediye çalışanları, şarkılar söyleyip, sloganlar atarak 1 Mayıs coşkusuna dahil oldu. Törene, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, CHP Çiğli İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu, DİSK Genel İş 5 No’lu sendikası iş yeri temsilcileri, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, müdürler, belediye çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başkan Arslan, belediye önünde toplanan coşkulu işçilerle halay çekerek İşçi bayramını kutlayan sloganlar attı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Başkan Arslan ve belediye çalışanları Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamalara katıldı.


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün işçilerin ve tüm emekçilerin en anlamlı bayramı olduğuna, en büyük değerin de emek olduğuna değinen Başkan Arslan, ''Çiğli Belediyesi’nin değerli çalışanları, emekçileri üretiminizle birlikte halka hizmet veriyorsunuz ve sizin birlik dayanışma ve mücadele gününüz olan 1 Mayıs emekçi bayramınızı kutluyorum. Dostcam işçileri aramızda onlarında bayramını kutluyoruz. Mevcut iktidar 13 yıla yakındır ülkemizi yönetiyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimlerden önce verdiği vaatleri biz de vereceğiz dercesine tekrar edip yeniden iktidar olan mevcut iktidar bırakın hak vermeyi verilen hakları teker teker geri almak için uğraşıyor. Bizler hepimiz bunların bilincindeyiz. Bir şeyi unutuyorlar Türkiye’de çalışan emekçi sınıfın olduğunu, onların da kendi haklarının gasp edilmemesi için mücadele vereceklerini unutuyorlar. Sizler mücadelenizle bunları yeneceksiniz İşçi sınıfının dayanışması bütün engellemeleri yenecektir. Ben buna inanıyorum yeter ki birlik beraberlik olsun dayanışma olsun. Biz Çiğli Belediyesi olarak ilk defa bu güne özel çalışan emekçi kardeşlerimize bir ödeme yaptık. Bu düşüncelerle hepinizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum”dedi.

NARLIDERE

Tüm yurtta büyük bir coşku ile kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı her yıl olduğu gibi Narlıdere’deki etkinliklerle de kutlandı.  Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, 1 Mayıs coşkusunu işçileriyle beraber yaşamak için Narlıdere Belediyesi Garaj ve Atölyeler müdürlüğünde işçilerle bir araya geldi.

Tek yol birlik, beraberlik

Gündoğdu meydanındaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı etkinliklerine katılmadan önce Belediye Garaj ve Atölyeler müdürlüğünde işçilerle davullar ve zurnalar eşliğinde işçi bayramını kutlayan Başkan Batur, atölyeler müdürlüğünden eski belediye binası önüne kadar sloganlar eşliğinde 1 Mayıs yürüyüşü düzenledi. Eski belediye binası önünde toplanan coşkulu kalabalık Gündoğdu meydanındaki 1 Mayıs kutlamalarına doğru yola çıkmadan önce bir konuşma gerçekleştiren Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, son günlerde laikliğe yönelen saldırılara dikkat çekti. Batur “Laikliğin sorgulandığı ve karanlığın gittikçe büyüdüğü günleri yaşıyoruz. Tek yol birlik, beraberlik dayanışma içinde olmamızdan geçiyor. Bugün kardeşliğin, dayanışmanın, paylaşmanın günüdür, bugün işçilerimizin, emekçilerimizin onurlu bayramıdır. Bugün 1 Mayıs tüm işçilerimizin bayramı kutlu olsun” dedi. Narlıdere’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan işçiler daha sonra İzmir Gündoğdu meydanında yapılan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere otobüslerle hareket etti.

BORNOVA

 Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 1 Mayıs’ta da emekçilerin yanındaydı. Gündoğdu Meydanı’nda işçilerle birlikte yürüyen Başka Atila, Fen İşleri Şantiyesi'ndeki buluşmada önemli mesajlar verdi. 1 Mayıs’ın hak ve özgürlük mücedelesinde çok önemli bir gün olduğunu belirten Atila, “Hepimizin kardeşçe, birbirimizi ötekileştirmeden yaşamaya ihtiyacımız var”diye konuştu. 

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Fen İşleri Şantiyesi'nde işçilerle bir araya geldi. 1 Mayıs’ın hak ve özgürlük mücedelesinde çok önemli bir gün olduğunu ifade eden Başkan Olgun Atila, “Hepimizin kardeşçe, birbirimizi ötekileştirmeden yaşamaya ihtiyacımız var. Bu kent barışın ve özgürlüğün kenti. Her yerin Bornova ve İzmir gibi olmasını diliyorum” dedi.

Şantiyedeki buluşmaya katılan sendika temsilcileri de işçilerin bayramını kutladı. Belediye İş Sendikası 6 Nolu Şube Başkanı Buket Mertoğlu, “Bu 1 Mayıs’ta sendikalıyız. Bir sonraki 1 Mayıs’ta hak ettiğimiz daimi işçi kadrolarını alacağız” dedi. Tüm işçilerin bayramını kutlayan Genel - İş Sendikası 7 Nolu Şube Başkanı Kemal Köroğlu ise bir yıl önce sendikasız olan taşeron işçilerin  bu yıl sendikalı olarak 1 Mayıs’a katılmalarının sevincini yaşadıklarını ifade etti.

MENEMEN

17 yıllık Belediye Başkanlığı döneminde tek bir taşeron işçisi dahi çalıştırmayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde geleneğini bozmayarak bu yıl da “Ailem” dediği Menemen Belediyesi emekçileriyle el ele, kol kola kortej yürüyüşünün en önünde yerini aldı. Belediye çalışanlarını karanfillerle karşılayan Başkan Tahir Şahin, emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Menemen’de bu yıl da büyük coşkuyla kutlandı. Menemen Belediyesi önünde toplanan 500 kadar Belediye çalışanının ellerinde Türk bayrakları ile katıldığı kortej yürüyüşü öncesinde Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Belediye çalışanlarına karanfil dağıtarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günlerini kutladı. 

Menemen Belediyesi önünden başlatılarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar davul, zurna eşliğinde devam eden kortej yürüyüşüne Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, eşi Nurdan Şahin ile birlikte katıldı. Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Salih Er, CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak, Belediye Meclis Üyeleri ve Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl’ün de katıldığı kortej yürüyüşüne ellerinde Türk Bayrakları ile katılan Menemen Belediyesi’nin işçi ve memur çalışanları, “Yaşasın 1 Mayıs, Meydanlardayız”, “İşçi Memur El Ele Özgür Günlere”, “Yaşasın İş, Ekmek, Özgürlük Mücadelemiz” sloganları attı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlama töreni ise, Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Salih Er tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımız okundu.

Başkan ŞAHİN; “Emeğe sahip çıktık, sahip çımaya devam edeceğiz”

İşçinin, memurun, esnafın tek isteğinin yaptığı işin karşılığını alabilmek, çocuğuna ekmek götürmek olduğunu söyleyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin konuşmasında, “Türkiye’de ilk defa işçi ve memurla toplu iş sözleşmesini yapan Belediye, Menemen Belediyesi’dir. Bundan daha güzel bir onur yok. İşçi, memur el ele demişiz. Emeğe sahip çıktık, sahip çımaya devam edeceğiz” dedi. 

 “Halk adamı” olarak tanımladığı eski Başbakanlarımızdan rahmetli Bülent Ecevit’i rahmetle anarak konuşmasına devam eden Başkan Şahin, “1960’lı yıllardan sonra işçiye en büyük katkıyı, desteği veren rahmetli Bülent Ecevit’in önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. İşçi, memur el ele. 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramınız kutlu olsun” diye konuştu.

“Menemen’i örnek alsınlar…”

2002 yılında ülkemizde yılda 7 şehit haberi alınırken, bugün günde 7 şehit haberi alındığına dikkat çeken Başkan Tahir Şahin, “Gazetelerde, televizyonlarda şehit haberleri gayet normal, olağan bir şekil almış vaziyette. Daha bugün Gaziantep’de patlatılan bomba ile 1 şehidimiz, 12-13 yaralımız var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun. Bu ülkede bir şeyler yanlış yönetiliyor. Her şeye kendi pencerenizden bakamazsınız” diye konuştu.  

Menemen’de sağladıkları birlik ve kardeşliğin örnek alınması gerektiğini ifade eden Başkan Tahir Şahin konuşmasına şöyle devam etti; “Bizim işçimiz de, memurumuz da, polisimiz de, öğretmenimiz de bir tek şey istiyor. Özgürlük, bağımsızlık, laiklik, demokrasi istiyor. Hep birlikte paylaşarak yönetelim istiyoruz biz. Menemen’de Türk, Kürt, Laz, Alevi, Çerkez, Boşnak, Arnavut yok. Menemen’de birlik var, kardeşlik var. Bunu sağlıyoruz biz. Hiçbir şey bilmiyorsanız gelin Menemen’den örnek alın diyoruz biz. Biz örnek olmaya hazırız. Çünkü biz ülkemizi, vatanımız ve bayrağımızı seviyoruz. Bu ülkenin birlik ve beraberliğini, bütünlüğünü dün nasıl 1919’larda, Kurtuluş Savaşımızda bozdurmadıysak, bugün de içten ve dıştan gelen güçlere karşı birlik ve beraberliğimiz asla bozdurmayacağız.”

Salih ER; “İşçi sınıfının iki şıkkı var..!”

Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Sayın Salih Er ise, işçi sınıfının örgütlü mücadelesinin tarihsel sürecine değindiği konuşmasında, “İşçi sınıfının geçmişe dayalı ciddi tarihsel bedeller ödeyerek kazanımları var. Ciddi mücadeleler verildi. Öylesine mücadeleler verildi ki, insanlar canını kaybetti, kan döküldü ama işçi sınıfı asla ve asla yılmadı. Bugünlere geldiğimizde, o gün hayatını seve seve ortaya koyan, kendisini feda eden aziz şehitler, dünyada ırkına, rengine, cinsine bakmadan bir kutsal miras bıraktılar. İşte bu kutsal miras sendika ve toplu iş sözleşmesidir. İşte bu toplu iş sözleşmesi, grev, lokavt, sendika hiç biri Türkçe sözlük değil arkadaşlar. Hepsi işçi sınıfın ciddi bedeller ödeyerek kazandığı haklardır. İşçi sınıfın iki şıkkı var; kazanımları mücadele vererek alacak ve kazanımlarını mücadele vererek sahiplenecek. Gelecek nesillere bizler de daha iyi bir miras bırakmak zorundayız” dedi.  

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in öncülüğünde, 2008’den güne Menemen Belediyesi çalışanlarının geleneksel olarak düzenlediği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını çok anlamlı ve önemli bulduğunu ifade eden Salih Er; “Menemen’de 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlanması, gelenek haline geldi. Bu geleneği yaşamalı ve yaşatmalıyız” dedi ve konuşmasını“Yaşasın işçi sınıfı. Yaşasın birlik, beraberlik, dayanışma ve mücadele günü. Hepinizin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutluyorum” sözleriyle tamamladı.

Örgütlü bir toplum yaratarak ülkemizdeki tüm sorunların üstesinden gelebileceğimize işaret eden Belediye İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şubesi Menemen Temsilciliği üyesi Kamber Yayla ise, “Ülkemizde her geçen gün artan emek sömürüsünü, yanlış giden ekonomi politikalarını ve taşeronlaşma sistemini ancak birlik ve dayanışma ile aşabiliriz” diye konuştu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama töreni Menemen’de, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

MENDERES

Menderes Belediyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü 7. Geleneksel Uçurtma Şenliği ile kutladı. Özdere Gençlik Parkı’nda belediye tarafından dağıtılan 3 bin 500 uçurtma ile gökyüzü rengarenk oldu. 
Menderes Belediyesi tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Geleneksel Uçurtma Şenliği, Özdere Gençlik Parkı’nda kutlandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne denk getirilen şenlikte, belediye tarafından gökyüzüne bırakılmak üzere 3 bin 500 uçurtma dağıtıldı. Şenlik alanında, belediye işçileri aileleri ile birlikte keyifli bir gün geçirirken, Menderesli vatandaşlar da şenlik alanına akın etti. Çocuklar kah uçurtma uçurdu, kah Menderes Belediyesi tarafından kurulan oyun parkurlarında oyun oynadı. Uçurtma şenliğinin tadını yalnız çocuklar çıkarmadı. Büyükler de uçurtmalarını gökyüzüne bırakarak çocukluklarını yaşadı.

“KAVGA DÖVÜŞ YERİNE EĞLENEREK KUTLUYORUZ”
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu da, şenlik alanında Mendereslilerle bir araya geldi. Ustalıkla uçurtma uçuran Başkan Soylu, “1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı uçurtma şenliği ile birlikte özdeşleştirdik. Sokaklara dökülüp provokatif eylemler yapmak yerine, kavga dövüş yerine işçilerimizle, onların çocuklarıyla uçurtma şenliğinde eğlenerek bayramı kutluyoruz. Binlerce insan mutlu, huzurlu bir şekilde aileleriyle 1 Mayıs’ı kutluyor. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı sokaklarda eylemler yaparak kutlamak yerine bizim yaptığımız etkinliğin Türkiye’ye örnek olmasını istiyorum. 1 Mayıs’ta sokağa dökülmekle, pankart açmakla ‘biz işçinin yanındayız’ demekle olmuyor. Bunu icraata dökmek gerekiyor” dedi.

“İŞÇİMİZ HUZURLU”
Seçimi kazandıklarında 350 işçisinin 30 metrelik barakanın içinde olduğunu, işçilerin duş alacağı, giyineceği, çay içeceği bir alanının olmadığını hatırlatan Soylu, “Bugün bizim işçimiz İzmir’in en lüks çalışma ortamına sahip. İşçimiz huzurlu. İşçiyi zam için kapısında bekletip bugün sokaklarda bağıranlardan değiliz. İşçimizin hiçbir isteğini ikiletmedik. En yüksek maaşı ödeyen belediyeyiz. 1 Mayıs’ta işçinin alın teri üzerinden siyaset yapılmasına karşıyız. İşçiye gereken hakları versinler, seçim öncesinde işçiyi tehdit edip bugün sokağa dökülmesinler. Bugün başkanıyla, işçisiyle memuruyla bütün ekibimiz 1 Mayıs’ı burada kutluyoruz” diye konuştu.
Menderes Belediyesi 7. Geleneksel Uçurtma Şenliği’nde, Özdere Oğan Timinci İlkokulu Ritim Grubu ile Menderes Belediyesi Jimnastik Grubu dans gösterileri sergilerken, çocuklar ve aileleri Menderes Belediyesi’ne teşekkür ederek keyifli bir gün geçirdiklerini belirtti.

ÇEŞME

Çeşme Belediyesi'nde örgütlü olan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü yürüyüşle kutladı. Yürüyüşe CHP Çeşme İlçe Teşkilatı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Çorumlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Çeşme temsilcileri ve üyeleri de destek verdi. Çeşme Çarşısı güzergahını takip eden grup, Cumhuriyet Alanı'na kadar sloganlar atarak yürüdü. Alanda, saygı duruşunda bulunup, hepbir ağızdan İstiklal Marşı'nı okundu. Daha sonra kalabalık otobüslere binerek İzmir Gündoğdu Meydanı'nda kutlamalara katılmak üzere ilçeden ayrıldı.


ALİAĞA

Aliağa'daki kutlamalarda ise sabah saatlerinden itibaren Petrol-İş sendikası önünde toplanan yaklaşık bin kişi davul-zurna eşliğinde Demokrasi Meydanı'na yürüdü. yol boyunca işçiler, "İşte 1 Mayıs, alanlardayız', 'Kıdem haktır, susma haykır', 'Suskun Türk-İş İstemiyoruz' sloganları atttı.
Meydanda saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kalabalığa seslenen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs işçi bayramını kutladı. Emek ve Demokrasi Bileşenleri'nin basın açıklamasının ardından kutlama sona erdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.