Dolar 32,5441
%-0.01
Euro 34,8284
%-0.11
Altın 2.429,280
%-0.03
Bist-100 9.710,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ulaşımda devrim' için sürpriz karar

'Ulaşımda devrim' için sürpriz karar

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden üst üste gelen iptaller ve yaşanan ihale krizleriyle gündeme gelen elektrikli otobüslerle ilgili flaş bir karar geldi. Belediye, satın alınan 20 elektrikli araç ve altyapı ürünlerinin maliyetini krediyle karşılayacak. Elektrikli otobüsler krediyle gelecek

  • Ege Postası
  • 21.01.2017 - 11:04

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Ulaşımda devrim" sloganıyla yola çıkarak kuracağı 400 araçlık yeni elektrikli otobüs filosu öncesinde prova niteliğinde kente kazandıracağı 20 araçlık alım süreciyle ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

BÜYÜKŞEHİR YAKLAŞIK 33 MİLYON LİRA BORÇLANACAK

Yaz aylarından önce kente gelerek seferlere başlaması beklenen İzmir'in yeni elektrikli otobüsleri için Büyükşehir Belediyesi'nden sürpriz bir karar geldi. ESHOT filosuna katılacak ve İzmir'de ilk olacak tamamı yerli ve çevreci teknolojiye sahip 20 yeni elektrikli otobüs ve altyapı temini için kredi kullanılacak. İptal edilen ilk iki ihalenin ardından, yapılan üçüncü ihalede yerli üretim tercih eden Büyükşehir Belediyesi, tamamı elektrikle çalışan 20 araçlık filo ve şarj ünitelerinin maliyetini karşılamak amacıyla kritik bir borçlanma kararı aldı. Üretim işini üstlenen yüklenici firmanın Mart ayının başında teslimatına başlayacağı yeni araçlar için yaklaşık 8 milyon 800 bin Euro'luk ödeme yapacak olan Büyükşehir Belediyesi, 32 milyon 800 bin liralık maliyeti kredi çekerek karşılayacak. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde kente kazandırılması beklenen 400 araç için de hazırlıklarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Avrupa'nın en büyük filosu olacak elektrikli otobüsler için de Kalkınma Bakanlığı onayıyla AB fonlarından faydalanmayı ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC’den kredi sağlamayı planlıyor.

ESKİŞEHİR BEDAVAYA GETİRMİŞTİ

Hazırladığı "Akıllı Şehir Projesi" kapsamında Avrupa Komisyonu'ndan çektiği 5 milyon Euro hibe ile satın alınan 4 adet elektrikli otobüsü vatandaşların kullanımına sunan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz yıl çevreci ulaşım için 1 milyon 550 bin Euro tutarında hibe parayla yatırım yapan Eskişehir, yine bir ilkin altına imza atarak otobüslerin direksiyonu bayan şoförlere emanet etmiş ve yeni filosunu ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına sunmuştu. Tepebaşı Belediyesi, İzmir'den farklı olarak elektrikli otobüslerin stabil şekilde ve devamlılık ile çalışabilmesi için elektrikle şarjın yanı sıra, araçların doğalgazla da kullanımına olanak sağlayan "Hybird" motorlu teknolojiyi tercih etmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.