Dolar 32,4448
%0.39
Euro 35,1039
%0.11
Altın 2.324,340
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Taksilere kamera zorunluluğu'nda flaş gelişme

'Taksilere kamera zorunluluğu'nda flaş gelişme

Yaklaşık bir yıldır tartışmalara neden olan taksilere kamera takma zorunluluğu konusunda İzmir 2. İdare Mahkmesi son noktayı koydu. Mahkeme, kamera takma zorunluluğuna ilişkin UKOME kararını iptal etti. 'Taksilere kamera zorunluluğu'nda flaş gelişme

  • Ege Postası
  • 24.07.2019 - 11:10

EGEPOSTASI- Taksi Sahipleri Derneği ile İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası'nı karşı karşıya getiren taksilere kamera zorunluluğuyla ilgil mahkemeden flaş karar çıktı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, kamera zorunluluğu getiren UKOME kararını iptal etti. 

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, İçişleri Bakanlığı'nın başta terör olayları olmak üzere suç ve suçlularla mücadele için yayımladığı genelge kapsamında getirdiği, taksilere kamera takma zorunluluğunun İzmir'deki esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Pala, İzmir'de taksi esnafının kamera takılması için tek bir firmaya yönlendirildiğini öne sürdü. Pala, "Taksilere ön, iç ve arka kamerayla birlikte kayıt sistemi takılacak. Ama buna tablet bilgisayar eklenerek fiyat arttı. Tek firmaya yönlendirmek için 'en az 3 bin tane bu kameralardan takması gerekir' diye özel şart koymuşlar. Halbuki Bakanlığın genelgesinde böyle bir şart yok. Tablet takma şartı da yok. Bu esnafımıza yük getirdi. Esnafımız doğru düzgün para kazanamazken 6 bin 500 lira bedelle bu sistemin takılması isteniyor. Gelin bu yanlıştan dönün. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden (UKOME) çıkardığınız kararı değiştirin. Bu sistemi çok daha uygun fiyata, yani düşük maliyete araçlara takabilecek firmalar var" dedi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık ise bu uygulamayla ilgili olarak 8 ay önce ihale yapıldığını, tek firma iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu, "Bu işin içinde Valilik, Emniyet, Belediye var. Şartlara uyanlar gitmiş şartname alıp ihaleye girmiş. Şimdi ihalesi bitmiş, karşı çıktıklarını söylüyorlar" diye konuştu.

MAHKEMEDEN FLAŞ KARAR

Tartışmalar sürerken, mahkeme, sözkonusu UKOME kararını iptal etti. Mahkeme, "Taksilere konulacak ses ve görüntü kaydı alankamera sistemlerinin, taşınma hizmeti veren ve alan kişilerin özel hayatlarına müdahale içerdiği, bu müdahale suç ve terör olaylarını engellemek ve takip edip araştırmak için olsa da bu müdahalenin ancak Anayasanın 13. maddesindeki şartları sağlayacak bir kanun hükmüyle yapılabileceği, UKOME Kurulu'nun, asayişin ve adli olayların araştırılması üzere toplu taşıma sistemi dizayn etmek gibi bir yükümlülüğü ve yetkisinin bulunmadığı, eğer bu meşru amaca göre olsa dahi düzenleme getirebilmesi için ise özel hayata müdahale niteliği taşıyan düzenlemeyi yapma yetkisinin açıkça davalı idareye ve UKOME kuruluna verilmiş olması gerektiği, bakanlık yazısıyla amaç ne olursa olsun, böyle bir yetki yaratılmasının mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, işlemde hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir" denildi.

Mahkemin verdiği bu karar Şoförler Odası cephesinde soğuk duş etkisi yarattı. İzmir'de çalışan yaklaşık 3 bin 500 taksiye kamera satma planları da suya düştü. 

Mahkeme kararını değerlendiren Pala, "Taksi Sahipleri Derneği olarak taksilere kamera takılmasına dair İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesi ile İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde açtığımız davamız kabul edilmiştir. Taksilere kamera takılması kararı iptal olmuştur. Dernek olarak taksici esnafımızın can güvenliği için İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımlamış olduğu genelgede yer alan iç ve dış kamera takılma zorunluluğuna asla karşı değiliz. Ancak İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık'ın genelgede belirtilen kamera sisteminin yanına tablet adı altında taksi çağırma sistemini zorunlu gibi lanse edip esnafı belediye ruhsatı alamazsınız gibi bahanelerele bu sistemi büyük rakamlara taktırmaya mahkum etmesine karşı çıktık" dedi. Türkiye'de 100 binden fazla taksi bulunduğunu ifade eden Pala, her birinin ortalama 3 çalışanı olduğu düşünüldüğünde 500 binden fazla insanın bu işten para kazandığını söyleyerek şöyle konuştu: 

"Bazı taksi çalışanları kamera sisteminden memnundu. Parayla ilgili anlaşmazlıkları ortadan kaldırdığını ve can güvenliğini sağladığını düşünüyordu. Biz de dernek olarak başından beri 'kamera takılmasın' demedik, ranta karşı durduk. Şimdi kararın ardından daha önce taktıranlar da çıkarmak zorunda. Oda bu esnaflarımızın paralarını iade etmeli. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü genelge yayımladıktan sonra süreç denetlenmedi. İzmir'de taksilere ön, iç ve arka kamerayla birlikte kayıt sistemi takılacaktı. Ama buna tablet bilgisayar eklenerek fiyat artırıldı. Tek firmaya yönlendirmek için 'en az 3 bin tane bu kameralardan takması gerekir' diye özel şart koydular. Bu durum esnafımıza yük getirmişti. Sistemin bedeli 6 bin 500 lira idi. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla esnafımız bu yükten kurtuldu."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.