Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9831
%-0.23
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,07
%-0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Smyrna'nın ticaret anayolu bulundu

Smyrna'nın ticaret anayolu bulundu

MÖ. 3. yüzyılda yapılan ve Antik Smyrna'da, Agora'nın limanla bağlantısını sağlayan mermer anayolun keşfi, kentin sınırlarının bilinmesi açısından büyük önem taşıyor

  • Ege Postası
  • 24.09.2012 - 01:04

İZMİR-İzmir'de 1997 yılında kamulaştırılarak 2005 yılında başlanan Agora Antik Kenti çalışmalarında tarihi ticaret yolu, ana güzergahı günışığına çıkarıldı. MÖ. 3. yüzyılda yapılan ve Agora'nın limanla bağlantısını sağlayan mermer anayolun bugüne kadar sadece tahmin edildiği, keşfin kentin sınırlarının bilinmesi açısından önemli olduğu kaydedildi. Bundan önce mermer kaplı bir ara yol ile su kanalı bulunmuştu.

Antik Smyrna Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, bölgenin bütün ticaret faaliyetlerinin yapıldığı ana caddenin bulunması nedeniyle mutlu olduklarını söyledi. Yolun o dönemde denizin kıyısında olan Anafartalar Caddesi'ne kadar ulaştığını kaydeden Ersoy, "Tüccarlar, deniz yoluyla limana getirdikleri ürünleri bu yolu kullanarak Agora'ya ulaştırıyorlardı. Agora'dan alınan malzemeleri de yine bu yolu kullanarak dış ülkelere götürüyorlardı. Bu yolun izini yakalamak yeni eserlerin bulunmasına zemin hazırlayacaktır. Bulunan yeni yol Agora'nın diğer bir caddesiyle birleşerek denize kadar inmektedir. Milattan önce 3. yüzyılda yapılan yol son halini milattan sonra 2. yüzyılda aldı. milattan sonra 7. yüzyıla kadar kullanılmış olan ana yol, geniş bir caddeydi ve ticaretle uğraşanlar kullanırdı. Kemeraltı'nın varlık nedeni Agora'dır. Kemeraltı Agora'nın devamı niteliğindedir" dedi.

KENT MERKEZİNİN İZİNDE

Agora'nın Roma hamamı, kent meclisi ve mozaikli yapının kesiştiği bir yerde olduğunu belirten Ersoy, yolu genişletme çalışmalarının sürdüğünü, Faustina Kapısı ile yolu birleştireceklerini söyledi. Agora Antik Kenti'nde bulunan mozaikli yapının temizlik çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Ersoy, "Agora'nın batısındaki alanda eski kent merkezine ilişkin yapıların peşindeyiz. Bunlardan bir tanesi 3 yıldır üzerinde çalışılan mozaikli yapıdır. 35 metre genişliğindeki mozaikli yapının temizleme çalışmaları sürüyor" dedi. (YENİ ASIR)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.