Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Gergedan virüsü' diye bir tanımlama yok

'Gergedan virüsü' diye bir tanımlama yok

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Bediha Salnur, son dönemde grip vakalarının artmasıyla birlikte farklı adlandırmalar yapıldığını belirterek, araştırmalarda 'gergedan gribi' olarak adlandırılan bir virüse rastlamadıklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 05.02.2019 - 13:46

Salnur, "Bu dönem yine mevsimsel griple karşılaştık. Bildiğimiz bir grip var ve şu an sezon olduğu için hasta sayısı biraz fazla. Gergedan virüsü diye bir tanımlama yok" dedi. Soğuk kış günlerinde görülen nezle, ateş, baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi şikayetlerde korkulacak bir durum olmadığını ifade eden İzmir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Bediha Salnur, halk arasında paniğe yol açan ve 'gergedan gribi' olarak adlandırılan bir virüsle karşılaşmadıklarını söyledi. Bu kış da mevsimsel griplerin yaygın olduğunu belirten Salnur, "İnfluenza virüsü H ve N dediğimiz alt yapıların kombinasyonundan oluşur. H5, N1, H2 ve N2'ler onlarca hatta yüzlerce kombinasyon oluşturabilir. Mevsimsel grip dediğimiz domuz gribi, 2009'da ortaya çıktığında vücudumuz bu grip virüsünü çok yabancı algıladı ve yalnızca Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında kaybettiğimiz hastalarımız oldu. Ama 2009'dan bu yana influenza virüsü, zaman içinde salgın yapan mevsimsel griple aynı oldu" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda aile hekimleri aracılığıyla belli bölgelerde grip ön tanılı hastalardan örnekler aldıklarını, havada dolaşan virüsün tanısı için çalıştıklarını dile getiren Salnur, "Bu dönem de yine mevsimsel griple karşılaştık. Bildiğimiz bir grip var ve şu an sezon olduğu için hasta sayısı biraz fazla. Gergedan virüsü diye bir tanımlama yok. Sağlık Bakanlığı bu konuda özenle çalışıyor. Virüslerin değişebilme ve yeni tipler oluşturabilme özelliği vardır. Farklı tiplerin ortaya çıkması çok anormal değil ama biz rastlamadık" dedi.

'DİNLENİP, VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIN'

Vatandaşlara bu dönemde hastalıktan korunmak için bazı uyarılarda bulunan Salnur, dinlenme ve vücut direncini artırmanın gerekli olduğunu vurguladı. Aksi taktirde hastalığın çabuk bulaşabileceğini belirten Bediha Salnur, daha önceki yıllarla benzer virüslerin yaygın olduğunu, halkta paniğe neden olabilecek bir duruma gerek olmadığını ifade etti.

İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ CİĞERLERDEKİ KARBONMONOKSİDİ ÖLÇECEK

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Alsancak Pasaport İskelesi önünde stant kurarak vatandaşlara karbonmonoksit ölçümü yapacak. İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, isteyenlerin akciğerlerinin zehirli gazlardan ne kadar etkilendiğini öğrenebileceğini ifade etti.

'İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, bu yıl 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında 8 Şubat Cumartesi günü Pasaport İskelesi önünde stant kurarak vatandaşlara ücretsiz karbonmonoksit ölçümü yapacak. Farkındalık yaratmak için Sigara Bırakma Günü'nden bir gün öncesinde hatırlatma yapacaklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, sigara içen ya da içmediği halde pasif olarak etkilenenlerin akciğerlerindeki karbonmonoksit oranını öğrenebileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Amacımız sigaranın bırakılması gerektiğini vurgulamak. Bazı verileri onlarla paylaşarak aktaracağız. Sigaranın sebep olduğu hastalıkları hatırlatarak akciğerimizin nasıl etkilendiğini göstereceğiz. Sigarasız bir hayatın hareketli yaşam olduğunu, hareketli yaşamın da sağlıklı bir geleceğin en önemli ayağı olduğunu anlatacağız. Karbonmonoksit ölçümü her kişi için özel kullanılan aparatlarla ve basit bir teknikle ağızdan nefes alarak gerçekleştiriliyor. Kişinin risk taşıyıp taşımadığı bilgisini uzmanlar verecek. Sigara içen vatandaşlarımız akciğerlerindeki karbonmonoksitin ne oranda olduğunu öğrenecek. Zehirli gaz akciğerlere zarar veriyor. Kişi şu anda hissetmese de ilerleyen zamanda geri dönülmez aşamalara girdiğinde yapacak bir şey kalmayabilir. Standımızda 'sigarayı bırak' çağrısı yapacağız. Sigara bıraktırma polikliniklerimiz var. Herkesi destek almaları için polikliniğimize bekliyoruz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.