Dolar 32,3178
%0.21
Euro 35,0683
%-0.15
Altın 2.309,390
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Fişleme' krizinde flaş karar

'Fişleme' krizinde flaş karar

İzmir Büyükşehir Belediyesinde yılbaşından itibaren uygulanmaya başlayan ve çalışanların  tepkisine yol açan yüz tanıma sistemine tepki gösteren Tüm Yerel Sen’in açtığı davada karar çıktı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, fotoğraf çekme ve kaydetme işleminin özel hayatın gizliliği ilkesi kapsamında olduğunu, bu nedenle uygulamada hukuka uyarlık  bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verdi. Büyükşehir şimdi ne yapacak

  • Ege Postası
  • 03.11.2017 - 17:18

EGEPOSTASI – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde, personelin ‘Fişleme’ diye nitelendirerek tepki gösterdiği ‘Yüz tanıma’ sistemi tartışmalarında, mahkeme çalışanları haklı buldu. Tüm Yerel Sen’in açtığı davada mahkeme, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle uygulamanın iptalini kararlaştırdı.

Büyükşehir’in yılbaşından bu yana uygulamaya koyduğu personel takip sisteminde personelin parmak izinin alınıp yüz tanıma sistemi uygulaması uzun süre gündemden düşmedi. Tüm Yerel Sen ve memurlar uygulamaya ‘Fişleme’ diye nitelendirip tepki gösterdi. Sendika, uygulamayı mahkemeye taşıdı.  İzmir 2. İdare Mahkemesi, işlemi iptal etti. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

 “Kişisel veriler ancak kanunda öngörülen hallerde veya ancak kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Bakılan davada mesai kontrol sisteminin şekli ve içeriği dikkate alındığında, personelden kişisel veri alınması kapsamında olan ‘Fotoğraf çekme ve kaydetme işlemi’ ile mesai takibi uygulamasının, kamusal alanda da olsa ‘Özel hayatın gizliliği’ ilkesi kapsamında bulunduğunun anlaşılması karşısında uygulamanın sınırları, usul ve esaslarını gösteren bir yasal dayanağın bulunmaması, toplanan delillerin ileride başka bir şekilde kullanılmayacağına dair bir güvencenin mevcut olmaması gözönüne alındığında yukarıda belirtilen temel haklar ve anayasal ilkelerle bağdaşmayan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, itiraz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verilmiştir.”

Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bilal Altıner “Sendikamızın açtığı yüz tanıma sistemi iptali davasında mesai kontrol sisteminin şekli ve içeriğinin hukuka uygun olmadığı mahkeme kararında da vurgulandı. Nitekim Danıştay 5.Dairesi’nin 20.05.2014 tarih ve E:2013/7949, K:2014/4339 sayılı kararı da bu yöndedir” dedi. 

Büyükşehir Belediyesi'nin bu karar karşısında alacağı tutum merakla bekleniyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.