Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Türkiye enerjide doğalgaza bağımlılığın cezasını çekiyor'

'Türkiye enerjide doğalgaza bağımlılığın cezasını çekiyor'

Son elektrik kesintileri, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını bir kez daha gündeme getirdi. İzmir’deki kesintiler hakkında bilgi veren EMO Şube Başkanı Uğurlu, “Toplam ihtiyaca göre TEİAŞ, 200 MW bir kesintiye gidilmesini istemiş. Bunu da gezdirerek birer buçuk saatlik kesintilerle eksikliği gidermeye çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

  • Ege Postası
  • 16.12.2013 - 12:07
İZMİR- Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 60’ı, dışarıdan gelen doğalgazla yapılıyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Özcan Uğurlu, enerjide çeşitlenmeye gidilmemesi halinde ileride daha büyük sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekti. Son 10 yıldan beri elektrik üretiminin büyük oranda doğalgaza bağlı yapıldığını kaydeden Uğurlu, “Türkiye, enerjide doğalgaza bağımlılığın cezasını çekiyor.” dedi.
EMO Şube Başkanı Uğurlu, son günlerdeki plansız elektrik kesintilerini değerlendirdi. Türkiye’deki elektrik üretim santrallerinin kapasitesinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Aldığımız bilgilere göre doğalgaz yetersiz geldiğinden dolayı üretim santrallerinde sıkıntı var. Bu da şehirlerde belli oranlarda kesintiler yapılarak tolere edilmeye çalışılıyor. Ayrıca doğalgazla üretim yapan santrallerin fiyatla ilgili beklentilerinin olduğu, bundan dolayı bir pazarlık sürecinden dolayı kesintiler yapıldığını söyleniyor. Geçmişte de benzer pazarlıklar söz konusu olmuştu. Sermaye şirketleri, ürettikleri elektriği devlete satmak zorunda. Sonuçta santralleri istedikleri zaman çalıştırmama hakkına sahipler.” diye konuştu. Türkiye’de enerji üretimi ve dağıtımının kar amaçlı şirketlere teslim edildiğini ileri süren Uğurlu, şunları söyledi: “Dolayısıyla bunlar, kar etmeme noktasına geldiğinde veya bir şekilde karlılığı düştüğünde, halkı düşünmeden elektriği kesebilir. O yüzden elektrik üretim ve dağıtımın devlet eliyle yapılması ve halkın ihtiyacının bir şekilde sağlanması lazım. Yapılan anlaşmaların da bu şekilde olması gerekir.” diye konuştu.

‘ELEKTRİK ÜRETİMİNİ ÇEŞİTLENDİRMEMİZ LAZIM’
“Bu kadar dışa bağımlı elektrik santralleri kurarsanız, dışarıdan doğalgaz kesilince veya azalınca sıkıntı yaşarsınız.” diyen Özcan Uğurlu, şöyle devam etti: “Türkiye’de elektrik üretiminde doğalgaza bağımlı olmamızın zararlarını görüyoruz. Elektrik üretimini çeşitlendirmemiz lazım. Eskiden HES ve termik santraller daha fazlaydı. Dışa bağımlı değildik ve gidişat iyiydi ancak son yıllarda doğalgaza dayalı santraller birçok noktada yapıldı. Öyle bir noktaya geldi ki Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 60’ı, dışarıdan gelen doğalgazla yapılmaya başladı. Türkiye, bu dışa bağımlı enerji politikasından vazgeçmeli. Öz kaynaklara dayalı, rüzgar, güneş, çevreyle uyumlu termik ve hidroelektrik santrallerinin oranları arttırılmalı. Doğalgaz santrallerinin oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu, akşamdan sabaha yapılacak bir şey değil ama uzun vadeli bir enerji politikasıyla düzeltilebilir. Yoksa gelecekte daha büyük sıkıntılar yaşayabiliriz.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, “Enerji çeşitlendirmesi yaparak gelecekte bu oranı düşüreceğiz.” dediğini ancak lisans almış ve kurulumu devam eden santrallerin, gelecekte doğalgaza bağımlılığı daha da arttıracağını söyleyen Uğurlu, “Çünkü burada ciddi bir rant var. Çok kolay bir şekilde santrali kuruyorsunuz ve ürettiğiniz elektriği devlete satıyorsunuz. Paranızı da alıyorsunuz ama doğalgaz gelmediğinde veya eksik geldiğinde ya da fiyatlarla ilgili bir anlaşmazlıkta vatandaş mağdur oluyor.” dedi.
İzmir’deki kesintiler hakkında da bilgi veren EMO Şube Başkanı, “Toplam ihtiyaca göre TEİAŞ, 200 MW bir kesintiye gidilmesini istemiş. Bunu da gezdirerek birer buçuk saatlik kesintilerle eksikliği gidermeye çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.
(Cihan)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.