Dolar 32,5135
%-0.08
Euro 34,9664
%0.4
Altın 2.435,500
%0.51
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Sendikalar savaşı' tam gaz

"Sendikalar savaşı" tam gaz

​Yaklaşan toplu sözleşme dönemi öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden Grand Plaza A.Ş. bünyesinde sendika savaşları yaşanıyor. İşçilerin örgütlü bulunduğu TÜRK-İŞ’e bağlı mevcut sendika TOLEYİS’ten gelen açıklamalara sert tepki gösteren DİSK’e bağlı Dev-Turizm-İş cephesinden, baskı ve mobbing korkutma iddialarına “Kendi yolsuzluklarını örtbas etmek için bize çamur atıyorlar. Madem kendilerine güveniyorlar, işçinin önüne sandık koyalım, referandum yapalım” yanıtı geldi. DİSK'TEN SANDIK ÇAĞRISI

  • Ege Postası
  • 30.01.2015 - 11:59
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Grand Plaza A.Ş.’de başlayacak toplu sözleşme dönemi öncesinde sendikalar arasında yaşanan kriz giderek artıyor. 190 sözleşmeli personeli ilgilendiren kritik virajın başlamasına bir ay kala işçilerin örgütlü bulunduğu TÜRK-İŞ’e bağlı Toleyis ile DİSK’e bağlı Dev-Turizm-İş arasında yaşanan üye savaşları sonrasında taraflardan ardı ardına flaş açıklamalar geldi.
 
 
“İŞÇİLER DİSK’İ İSTİYOR”
TOLEYİS Sendikası’nın iddialarına sert yanıt veren DİSK Dev Turizm İş Ege Bölge Temsilcisi Tahir Ozan, Grand Plaza’ya bağlı iş yerlerinde işçilerin kendi istekleri ve talepleri doğrultusunda sendikaya katıldıklarını söyledi ve “Geçmişte örgütlü işçilerin hakları Toleyis tarafından yeterince savunulmadı. Yaptıkları toplu sözleşmede işçilerin mevcut haklarında da geriye gidiş var. En basitinden hafta sonu mesai ücretleri ile bayram mesai ücretlerinde fazla bir fark yok. Demek ki işçinin haklarına yeterince  sahip çıkılmamış. Bu durumdan rahatsız olan işçiler gelin bizleri siz örgütleyin diyerek bizden talepte bulundular. Biz kimseyi rakip sendika olarak görmüyoruz. Önemli olan dayanışma ve ortak mücadele. Toleyis gösterdiği performans ile işçilere istediği maaş zamları ve sosyal hakları getiremedi. Bizim mücadeleci yanımızı bildikleri için bizi tehlike olarak görüyorlar” dedi.
 
“KENDİ YOLSUZLUKLARINI ÖRTBAS ETMEK İÇİN…”
“Hiçbir yerden hicazet  almadık” diyerek sözlerini sürdüren Ege Bölge Temsilcisi Ozan, “Madem biz yetki alamayacağız, madem toplu sözleşme yapamayacağız o zaman neden bu kadar çok rahatsız oluyorla? Mevcut sendikanın yönetimi 30 yıldır değişmiyor. İşçi. Bundan rahatsız. Sendika yönetiminde işçinin sesini duyuracak, hakkını arayacak hiç kimse yok. İş yeri temsilcilerini bile atama yolu ile yapıyorlar, seçim diye bir kavram yok. Biz neden toplu sözleşme yapamayalı? Uluslar arası sözleşme  koşullarına imza atan Türkiye’de anayasal  güvence altına alınan bir şey. Sendikalara getirilen baraj aslında yok hükmündedir. ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) bunu reddetmektedir. Kaldı ki, baraj uygulamasına karşı Anayasa Mahkemesi’ne diğer sendikalar ve konfederasyonumuzca açılmış onlarca dava var” diye konuştu.
 
“REFERANDUM YAPALIM”
Süreçle ilgili son sözün işçilere bırakılmasını isteyen Dev Turizm İş Ege Bölge Temsilcisi Tahir Ozan “TOLEYİS’in iddiaları mesnetsiz ve asılsızdır. Kendi yolsuzluklarını örtbas etmek için bize çamur atıyorlar. Sendikanın başkanı 1 yıl 3 ay hapis cezası alıyor. İlaveten para cezası alıyor. Mahkeme bu kararı vermiş, kendisini suçlu bulmuş, usulsüzlük yaptıkları parayı da geri ödemişler. Mahkeme hükmüyle buy durum tescil edilmiş. İşçiler bundan rahatsız. Bizim baskı yaptığımızı iddia ediyorlar. İşçiler sendikasız kalacak havası yaratarak, bu gibi söylemlerle çalışanlara esas baskıyı onlar yapıyor. İşçiler neden örgütsüz, sendikasız kalsı? DİSK olarak biz hep alanlarda, sokaklarda, mücadele alanlarındayız. Türkiye çapında örgütlü olan bir sendikayız. DİSK turizm iş kolundan çekilince ciddi bir zafiyet yaşandı ve arkadaşlarımızın hakları geriye gitti. Biz OLEYİS zamanında örgütlediğimiz arkadaşlarımızı sendikaya geri çağırıyoruz. Kaldı ki, bu talep onlardan bize geldi. İşçiler haklarımızı alamıyoruz diyerek bize geliyorlar. İki sendikanın üye sayıları başa baş durumda. Onlarda kalanlar da korkularından bizlere gelemiyor. TOLEYİS işçinin sendika seçme özgürlüğüne müdahale ediyor. O zaman ortaya sandık koyalım, referandum yapalım. İşçi kendi kararını özgür iradesi ile versin. Çıkacak sonuca saygı göstereceğiz” diyerek seçim çağrısı yaptı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.