Dolar 32,5623
%0.07
Euro 34,8986
%0.2
Altın 2.423,490
%0.01
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Notalar Şiddete Karşı Projesi' tanıtıldı

'Notalar Şiddete Karşı Projesi' tanıtıldı

Türkiye’nin kanayan yarasına parmak basacak ve İzmir’de şiddete uğramış kadınları ‘Notalar Şiddete Karşı’ projesiyle bir araya getirecek projenin tanıtım toplantısı geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan'ın Twitter'dan yazdığı "Eğer müslüman bir kadın börek yapmayı bilmiyorsa, o aile dağılmaya mahkumdur" sözlerine atıfta bulundu. 'Notalar Şiddete Karşı Projesi' tanıtıldı

  • Ege Postası
  • 04.09.2015 - 12:42
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Notalar Şiddete Karşı Projesi'nin tanıtımı Tarihi Havagazı Fabrikası'nda şiddete uğramış kadınlar ve onlara destek veren STK'ların kadın başkanları, Kadın Belediye Başkanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ile Türkegül Kocaoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. 

PROJE SÜRESİ 4 AY 
Proje süresi 4 ay olarak belirlenirken, Çalışmalar haftada 2 gün 2 saat Konak merkezde çalışmalar yapılacak. Proje kapsamında 50 mağdur kadına ulaşmak hedeflendi. Ritim, Gitar ve Bağlama Grubu (en az yarısı gönüllü olan mağdur kadınlardan diğer yarısı da temsiliyet anlamında proje ortaklarından ve kadın hakları aktivistlerinden oluşacak. “Notalar Şiddete Karşı “projesi Aralık ayında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası işbirliğiyle yapılacak konser ile  taçlandırılacak. 

BÖKE: KADINA YÖNELİK ŞİDDET TOPLUMSALDIR
Projenin bireysel ya da bölgesel bir proje olmasından çok ulusal bir anlam taşıdığına dikkat çeken Böke, "Yüzyıllara dayalı bir umutsuzluluğa bir nota duymak istiyoruz. Umutsuzluk sisinin dağılmasını sağlayacak bu proje sadece müzik ve şiddetin kadın üzerinde etlisi değil hayatımızdaki sisleri dağıtmakla ilgili bir proje. Çözüm konusunda farkındalık yaratmayı hedeflemesi çok önemli. Proje bireysel bir proje değil, bölgesel bir projede değil  toplumsal bir proje olduğu için önemsiyorum. Kadına şiddet toplumsal ve evrensel bir sorun. Bu nedenle şiddetin bireysel olmadığını, toplumsal olduğu gerçeğini bir kez daha anımsattığı için bu projeyi önemsiyorum. Kadına karşı şiddeti çözmek için öneriler var, yasalar da var ama uygulanması gerekiyor. 1985 yılında 3. Dünya Kadın Konferansı'nda kadına yönelik şiddetin ulusal ve uluslar arası kalkınmanın ve barışın eşitliğin önünde en büyük engel olduğu nihayet kabul edilmişti" diye konuştu. 

SON 13 YILDA KADINA KARŞI ŞİDDET ARTIŞ GÖSTERDİ 
Böke, kadına yönelik şiddeti önleme ve mücadeleyi içeren İstanbul Sözleşmesi’ne bir yıl önce imza atan Türkiye’de bu süre zarfında 258 kadının öldürüldüğünü ifade ederek, son 13 yılda kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğini belirtti. Böke, "Son 13 yılda kadına karşı şiddetin artığı bir dönemden geçiyoruz. Kadına karşı şiddetin son 7 yılda yüzde bin 400 arttığını unutmamız gerekiyor. Biz yaşıyoruz bu şiddeti çözümü de bizden geçmek. Siyasetin dilini yönetimin en üstteki şahsından başlayarak herkese insan olduğu için değer veren bir dişlinin yerleşmesi gerekiyor. Biz siyasetçiler bunu bir görev olarak görüyorsak aracı olduğu gerçeğini asla unutmayacağız. Bu haykırışın Türkiye siyaset dilinin yumuşatılması için toplumsal uzlaşıya ihtiyaç olduğu bir dönemden geçiyor. Nice kanayan yaramız var. Bu projenin Bir erkek tarafından oluşturulmasının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum" dedi.

İSTEDİĞİMİZ ZAMAN BÖREK YAPMA HAKKINA SAHİBİZ 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan'ın Twitter'dan yazdığı "Eğer müslüman bir kadın börek yapmayı bilmiyorsa, o aile dağılmaya mahkumdur" sözlerine atıfta bulunan Böke, şunları söyledi: "Kadınlar ekonomik olarak da şiddet görüyor. Aynı imkanlara erişmekten yoksunuz. Çocuklara yapılan her yatırım kadınlara yatırım demektir. Sosyal, psikolojik ve ekonomik olarak değerlendirmek durumundayız. Siyasette de aynı fırsat eşitliği için mücadeleye devam edeceğiz. Kadına şiddette af diye bir kavramdan söz edilmemelidir. Birinin kravat taktı, iyi niyetli diye affa uğraması kabul edilebilir bir şey değildir. Biz istediğimiz zaman, istediğimiz şekilde börek yapma hakkına ya da kahkaha atma hakkına sahibiz. Bu özgürlükler için notalarla dünyaya seslenen projeyi çok kıymetli buluyor, sevgili dostum Dayanç'a bu proje için çok teşekkür ediyorum."

MÜZİKSİZ BİR YAŞAM SÖZ KONUSU DEĞİL
"Müzik, kişinin kendi benliğini ve kimliğini keşfetme yolunda bağımsızlık ve bireysellik duygusu oluşturmada etkili bir araçtır" diyerek sözlerine başlayan Dayanç, "Müzik herkesin anlayabildiği ve anlayabileceği yegâne dildir. En ilkelinden en gelişmişine kadar bütün toplumlarda müzik yaşamın bir parçasıdır. Sonuçta hangi toplum olursa olsun müziksiz bir yaşam söz konusu değildir" dedi. 

SON BİR YILDA 258 KADIN 
Kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden Dayanç, "Ülkemizde kadına uygulanan manevi, ekonomik ve psikolojik şiddet almış başını gidiyor. Her gün 4-5 kadın şiddet kurbanı olurken buna seyirci kalamazdık. Türkiye’de son bir yılda  258 kadın eşi yada ailesi tarafından öldürüldü, her üç kadından biri tacize uğruyor bu can alıcı, yakıcı örnekleri uzatmak mümkün… Kadına Yönelik şiddet evrensel bir sorun" diye konuştu. 

KARABAĞ: 8 DİŞ HEKİMİNİN 7'Sİ KADIN
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise "Bayraklı'da 8 diş hekimin 7'si kadın. Biz burada kadına karşı şiddetten bahsediyoruz, şiddeti uygulayan erkeklerden ise hiç bahsetmiyoruz. Biz yerel yönetimler ve yöneticiler kadına ayrımcılık yapmadığımız sürece  bu problem devam eder" sözleriyle salondan alkış aldı. 

DESTEK VEREN KURUMLAR 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi, Bornova Belediyesi, Gaziemir Belediyesi, Konak Belediyesi, Güzelbahçe Belediyesi, Bayraklı Belediyesi, Urla Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Narlıdere Belediyesi ile İzmir Barosu, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Kadın kuruluşları Birliği - Ka-der,  EBSOV (Ege  Bölgesi Sanayi Odası Vakfı, İZİKAD (İzmir İş Kadınları Derneği), EGİAD- (Ege Bölgesi İş Adamları Derneği), İZSİAD(İzmir Sanayi ve İş Adamları Derneği), EGİKAD (Ege İş Kadınları Derneği),  TEV (Türk Eğitim Vakfı),  EKTAV (Ege Kadın Dayanışma Vakfı) ,Türk Kadılar Konseyi Derneği-Işılay Saygın, EÇEV (Ege  Çağdaş Eğitim Vakfı) , Behçet Uz Çocuk Vakfı, KESK Kadın Meclisi,  DİSK, Ege Kadın Buluşması  Platformu, ÇEKEV, üniversiteler. 

DESTEK VEREN KİŞİLER 
Doç. Dr. Selin Sayek Böke (CHP Genel Başkan Yrd.-İzmir Milletvekili), Dr. Türkegül Kocaoğlu (İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanının Eşi), Aysel Öztezel (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İzmir Kadın Girişimciler Birliği Başkanı), Av. Birgül Değirmenci (Proje danışmanı-Gaziemir Belediye meclis üyesi), Av. Pelin Erda (Proje Danışmanı, Karabağlar Belediyesi Sosyal İşler Müdürü), Itır Bağdadi(Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi-EKOKAM), Özgen Küçükgökçe (Koro şefi - Ege Üniversitesi Konservatuar Bölüm Başkan Yrd. ), Bircan Tağıl (Ege Koop. Danışma Kurulu Başkan Yrd.)   



1 Kasım için aday adaylarının hazırlığı sürerken, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 1 Kasım erken seçimleri için dosyasını hazırladığını söyledi.  7 Haziran'da kontenjandan 1. Bölge 1. Sıra adayı olan Böke, adaylık konusunda gönlünün İzmir'den yana olduğunu belirterek, farklı bir yerde  görev verilmesi halinde itiraz edeceğini ancak verilen görevi yapacağını dile getirdi. 

"İZMİR MİLLETVEKİLLİĞİMİN DEVAM ETMESİNİ İSTERİM" 
İzmir'de bir programa katılan Böke, program çıkışında gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Böke İzmir'le gönül bağı olduğunu belirterek "Gönlümden İzmir geçtiğine dair bir tereddüt olmadığını düşünüyorum. Tabiki genel başkan farklı bir hizmet yapmamı ön görürse itiraz ederim ama verilen görevimi de yaparım. İzmir milletvekilliğimin tekrar etmesini isterim. Dosyamı  teslim etmek üzereyim. Şimdi Ankara'ya döndüğümde edeceğim" diye konuştu. 

"TEK BAŞIMIZA İKTİDAR OLMAK İSTİYORUZ" 
Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Böke, "Onun için şimdi ben demeyen, parti demeyen, önce Türkiye diyen siyasete ihtiyaç var. İzmir'in de ihtiyaç duyduğu tam da bu. Biz önce Türkiye diyerek ülkenin hep birlikte ekonomik ve sosyal olarak kalkındığı bir gelecek inşası için 1 Kasım'da  tek başımıza iktidar olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.