Dolar 32,3926
%0.23
Euro 35,2776
%0.61
Altın 2.324,900
%0.19
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meles ve Arap derelerinde “temizlik” harekatı başladı

Meles ve Arap derelerinde “temizlik” harekatı başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “temiz körfez” için her yıl olduğu gibi bu yıl da Meles ve Arap derelerinde geniş kapsamlı temizlik çalışması başlattı. Yıl boyunca yağan yağışlarla birlikte bu iki derenin denize çıkış ağızlarında birikerek hem istenmeyen kokulara hem de suyun denize çıkışına engel olan balçıklar temizlenecek.

  • Ege Postası
  • 13.06.2013 - 09:28
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü her yıl olduğu gibi bu yıl da Meles ve Arap derelerinde temizlik çalışmalarına başladı. Yaz temizliği kapsamında Meles ve Arap derelerinin denize çıkış ağızlarında biriken hem istenmeyen kokulara hem de dere içlerindeki suyun denize çıkışına engel olan malzemeler alınacak. 7 gün 24 saat etaplar halinde sürecek temizlik çalışmaları kapsamında öncelikle dere tabanında biriken organik ve inorganik malzemeler uzun bomlu ekskavatörle temizlenecek. Dere tabanından çıkan çamurların koku yapmasını önlemek amacıyla kimyasal dozlama yapılacak ve beton havuzlarda kurutulduktan sonra taşınacak.

Yeni temizlik aracı geliyor
Ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü, dere tabanında ve ağzında biriken malzemelerin alınması için sığ derinliklerde hareket edebilen, güçlü emme ve iletme pompaları, kırma, parçalama, kesme gibi özellikleri olan amfibik dere temizlik makinesi almak için de harekete geçti. Dere tabanlarında ve yanlarında yer alan kargı, ot, çöp ve katı malzemeleri alabilen, karada ve suda hareket edebilen amfibik temizlik aracı için İZSU önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak

Temizlik yaz boyunca sürecek
Yağışsız zamanlarda Meles ve Arap derelerindeki durgun birikintilerde özellikle organik ve inorganik içerikli malzemelerin aşırı sıcaklarda kokuya neden olduğunu hatırlatan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Atılan malzemeler ve yağışların da etkisiyle içerisi katı atık dolan derelerimizde her yaz olduğu gibi bu yıl da ciddi bir temizlik çalışması başlatıyoruz. Böylece bir yıl içinde biriken atıkların yağışlarla birlikte Körfez’e akma riskini önlüyoruz ve dereleri koku kaynağı olmaktan çıkartıyoruz. Temizlik çalışmaları sırasında kokuyu en az düzeye indirmek için gayret gösterip farklı bir çalışma izleyeceğiz. Bu amaçla çamur pompaları kullanarak ve kimyasal madde dozlaması yaparak çamuru hızla susuzlaştırıp taşıyacağız. Dere temizlik çalışmalarımız yaz boyunca sürecek. Yeni alacağımız çamur pompaları susuzlaştırma üniteleri ve amfibik iş makinesi de bu anlamda çalışmalarımıza hız kazandıracak. Yıl içinde de derelerimizi sürekli temizleyerek Körfez’i korumaya devam ediyoruz” diye konuştu.

222 derede temizlik çalışması
11.2 milyon liralık yatırımla 20 adet iş makinesi ve 20 adet kamyon alarak kent merkezi ve çevre ilçelerde 222 adet dere ve dere yan kollarında bakım ve temizleme çalışmalarını yürüten İZSU Genel Müdürlüğü, hem dereleri kışa hazırlıyor hem de taşkınların önüne geçiyor.
Meles ve Arap derelerinin tabanından bu yıl Mayıs ayı sonuna kadar 5460 ton malzeme alınarak depolama alanlarına iletildi. Meles ve Arap derelerinin birleşim noktası ile Manda Deresi üzerinde 110 metre uzunluğunda sabit bariyer sistemi kuruldu. Böylelikle yağışlar sonrası derelere gelen yüzeysel atık malzemelerin toplanması sağlandı. 2012 yılı Ekim ayı ile 2013 yılı Mayıs ayı sonuna kadar bariyerden 1575 ton malzeme denize ulaşmadan temizlendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.