Dolar 32,4908
%-0.15
Euro 34,9264
%0.28
Altın 2.436,000
%0.53
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kurşun fabrikası için İzmir Büyükşehir yetkilileri hakkında soruşturma izni

Kurşun fabrikası için İzmir Büyükşehir yetkilileri hakkında soruşturma izni

İzmir'in Gaziemir ilçesinde, bahçesine radyoaktif atık gömüldüğü tespit edilen ve "İzmir’in Çernobil’i" olarak adlandırılan eski kurşun fabrikasıyla ilgili olarak yargı önemli bir karar verdi.

  • Ege Postası
  • 15.12.2013 - 11:30
İZMİR- Danıştay 1. Dairesi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu Av. Arif Ali Cangı’nın müracaatı üzerine İçişleri Bakanlığı’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığına ilişkin kararın kaldırılmasına hükmetti. Danıştay, sorumlular hakkında ön inceleme başlatılmasını istedi. Kararda, ön inceleme raporu gözönünde bulundurularak soruşturma iznine karar verilebileceği, bu sebeple ön rapor hazırlanması gerektiği belirtildi.
Kararı değerlendiren Av. Cangı, söz konusu yerle ilgili gazetelerde haberler çıkmasının ardından Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği ve şirket çalışanları hakkında suç duyusunda bulunduklarını hatırlattı. İçişleri Bakanlığı’ndan kamu görevlileri için soruşturma izni istendiğini ancak soruşturmaya yer olmadığı yönünde karar çıktığını belirterek, “Ön inceleme yapmadan soruşturma kapatılmak istendi. Danıştay, itirazımızı kabul etti.” dedi. Danıştay 1. Dairesi kararının, hem Gaziemir’deki tehlikeli atıklarla ilgili kamu görevlilerinin sorumluluğu açısından son derece önemli hem de 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un soruşturmaya engel olan ve çoğu zaman keyfi olarak başvurulan işleme koymama kararlarına ciddi bir cevap niteliğinde olduğunu vurguladı. Cangı, “2007 yılında radyoaktivite içerdiği de tespit edilen tehlikeli atıklar İzmir halkından gizlenmiş, tehlikenin bertarafı için hiçbir fiili somut girişimde bulunulmamış, dolayısıyla Gaziemir ve İzmirliler çevre sağlığı ve canlı yaşamı için büyük bir tehlikeyle başbaşa bırakılmıştır. Bu nedenle kamu görevlilerinin sorumluluğu vardır. Danıştay’ın kararı bizi doğrulamaktadır.” şeklinde konuştu. Henüz nükleer santrali olmayan Türkiye’de, şehrin göbeğinde nereden geldiği belli olmayan nükleer atıklar bulunmasının, herkesin ciddiye alması gereken büyük bir mesele olduğuna dikkat çekerek, “Biz bu olayı herkesin sorunu hale getirmek, tehlikeli atıkları bertaraf etmek, sorumluların yargılanmasını sağlamak için sonuna kadar takipteyiz. Bunu varlık nedenimiz olarak görüyoruz.” dedi. (Cihan)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.