Dolar 32,5123
%-0.09
Euro 34,9530
%0.36
Altın 2.433,940
%0.44
Bist-100 9.789,00
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hedef ENGELSİZMİR

Hedef ENGELSİZMİR

Türkiye’de engellilere yönelik ilk stratejik planın hazırlanması için düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarına 2 günlük arama konferansı ile başladı.

  • Ege Postası
  • 06.10.2012 - 13:18

İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan engellilerin sorunları ve çözümlerine yönelik olarak Türkiye’de ilk kez düzenlenecek uluslararası bir kongrenin hazırlıklarını sürdürürken, diğer yandan da yine Türkiye’nin ilk “Engelli Stratejik Planı”nı oluşturma çabaları kapsamında iki günlük bir Arama Konferansı düzenledi. İZFAŞ’ın desteklediği ve konferansın moderatörlüğünü, ünlü tiyatrocu Ali Poyrazoğlu’nun üstlendiği konferansta “Engelli Ailesi Olmak”, “Kentsel Dönüşümle İlgili Öneriler’, “Engelli Hakları’, ‘Ulaşım’, ‘Engellilerin Yaşamını Kolaylaştıracak Standartlar’, ‘Engellilerle İlgili Sorunların Asıl Sahibi Kimdir’, ‘İstihdam’, ‘Üretim Statijeleri ve Önerilerinin Açılması’ gibi konu başlıkları altında çalışma grupları oluşturuldu.

 Elini taşına altına koymuş bir belediye..

Engellilerin sorunları ve çözüm yöntemleri üzerine mizah dolu bir konuşma gerçekleştiren sevilen sanatçı Ali Poyrazoğlu, ortak akıl oluşturmak için bir araya geldiklerini söyledi. Daha önce de engelliler konusunda çeşitli çalışmalar yaptığını ifade eden Poyrazoğlu, “İzmir’de bu işe gönül veren bir Başkan ve ekibi var. Büyükşehir, ciddi anlamda bu işe soyunmuş ve elini taşın altına koymuş” dedi.

Kendi kızının da engelli olduğunu ve tekerlekli sandalyeye bağımlı olduğunu hatırlatan Poyrazoğlu, bir engellinin kendi engeline meydan okuması gerektiğini, engellerin ancak böyle aşılabileceğini söyledi.

 Empati şart

Engelliliğin tüm kentin sorunu olduğunu ifade eden sanatçı şöyle devam etti:

“Bunu herkesin içselleştirmesi gerekiyor. Demokratik bir şekilde, ortak akıl oluşturarak, hep birlikte bulacağımız çözüm yolları ve önerilerinin bütün Türkiye’ye örnek olmasını diliyoruz. İstiyoruz ki, buradan çıkacak bütün fikirler, uygulanacak projeler Türkiye’deki bütün belediyeler tarafından kopya edilsin. Biz zaten buradaki sonuçları bir bilgi bankası üzerinden paylaşacağız. Bedensel engelli olmanın da bir kısıtlama olmadığını düşünüyoruz. Engelli olmak, bizim hayatta yürüyeceğimiz yolun şeklini değiştirmekten başka bir şey yapmıyor. ENGELSİZMİR 2013 Projesi kapsamındaki bu çalışma sonunda İzmir kenti, sizin ışığınızda, uzmanların desteğiyle zihnini özgürleştirerek, engelsiz bir İzmir bakışı ve yorumu getirsin istiyoruz. Onun için buradayız. Herkes kendi engelinden yola çıkarak, başkasının engeline empati geliştirmek zorunda. Amacımız, İzmir’deki bütün dostlarımızın bunu içselleştirmesi ve empati duygusunu geliştirmesi.”

 Köstem: “Belediyelere örnek olacak”

ENGESİZMİR 2013 Kongresi Başkanı Dr.Levent Köstem ise Türkiye’nin ilk “Engelli Stratejik Planı”nı hazırladıklarını ve söz konusu planın Mayıs ayına kadar tamamlanacağını kaydetti. Köstem planın, Büyükşehir Belediyesi’nin yol haritası olacağını ve aynı zamanda bir çok belediyeye de örnek teşkil edeceğini belirtti. Türkiye’de nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğunu hatırlatan Levent Köstem, toplamsal ve kentsel engellerin aşılmadığı sürece bireysel engellerin ortadan kalkamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Dünyada, engelli insanların toplumsal yaşama ve üretime nasıl katılabileceği konuşuluyor. Ama Türkiye’de pek böyle değil. Engelliler federasyonlar ve dernekler altında örgütleniyor, belediyeler ve devletin bir çok kurumu bu konuyla ilgili güzel çalışmalar yapıyor ama yeterli olmuyor.  İnsanların bir çoğu komşularının engelli olmasını istemiyor. Biz, düzenleyeceğimiz kongrenin yanısıra yıl boyunca da kısa film, öykü, resim, fotoğraf yarışmaları ve sergileri, spor müsabakaları gibi bir çok etkinlik yapmak istiyoruz. Engelliler konusunda farkındalık yaratmak için tekerlekli araba cross yarışmasının yanısıra, özel bir fuar planlıyoruz. Engelli turizmi ile ilgili bir kongre yapmak için çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi, bundan sonra da her alandaki çalışmalarını engelsiz İzmir’e yönelik olarak yapacak. Herhangi bir yerin, alanın engelsiz hale getirilmesi yönündeki standartları belirleyerek, Büyükşehir Belediyesi’ne başvurmak ve meclis kararıyla söz konusu yerlere kırmızı bayrak asmak istiyoruz. Budapeşte’de bir örneği bulunan ‘farkındalık evi’ oluşturarak, engelsiz insanların bu ev sayesinde engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sıkıntıları farketmelerini sağlayacağız. Ayrıca, yüzde 3’lük dilimi oluşturan ağır engelli gruplarının aileleri için örnek misafirhane yapmak istiyoruz.”

 2014 müjdesi

ENGELSİZMİR 2013 Kongre Yürütme Kurulu üyesi Prof.Dr.Adnan Akyarlı, kongre çalışmalarının bir beyin fırtınası olan arama konferansıyla başladığını belirtti. İzmir’in çok şanslı olduğunu dile getiren Akyarlı, “Hedefimiz engelsiz İzmir. Engelli yaşam kader değildir” dedi.

ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, kent içinde toplu taşıma yapan otobüslerin yüzde 60’ının engellilere yönelik olarak düzenlediğini, 2014 yılında araçların tamamının engelli kullanımına uygun olacağını belirtti. Alçelik, “Engellilerin yüzde 3’ünü taşıyoruz. Demek ki, geri kalan engelli vatandaşları yaşama katamamışız. Bunu dikkate almalıyız” dedi.

İZENİZ Genel Müdürü Salih Aslan ise, 2013 Kasım ayında hizmete alınacak olan yeni vapurların engelli vatandaşların rahatlıkla, kendi başlarına hareket edebilecekleri şekilde hazırlandığını belirtti.

İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev de, toplu ulaşımdaki mevcut sistemleri, uluslararası standartlara göre yenilediklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Ferhan Şirvan, belediye birimleri olarak bir yandan çalışmalarını sürdürdüklerini, bir yandan da öğrenme sürecinde olduklarını söyledi. Şirvan, “Bu süreci çok hızlı yönetiyoruz. Uzmanlar çalışıyor ama önce bizim size dokunmamız lazım” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.