Dolar 32,3859
%0.21
Euro 35,0259
%-0.11
Altın 2.324,450
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Çatı' adaydan İzmir'de sandık çağrısı!

'Çatı' adaydan İzmir'de sandık çağrısı!

İzmir’e ilk gelen Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. İhsanoğlu Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi.Sandık çağrısı yapan İhsanoğlu, "Emeniz ki İzmir Ege tüm yazlıklar kışlıklar herkes gelecek ve 10 Ağustos’ta oyunu kullanacak. Çünkü şişman kediler trafolara giriyor. Trafolara girince karanlık oluyor. Karanlık olunca siz görüyorsunuz neler oluyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.07.2014 - 13:01
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ – CHP ve MHP tarafından ‘çatı’ aday olarak açıklanan 7 partinin de destek verdiği Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim kampanyası için İzmir'e geldi.

İzmir’e gelen ilk Cumhurbaşkanı adayı olan İhsanoğlu’na eşi Füsun İhsanoğlu da eşlik etti. İhsanoğlu'nu  İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP, MHP, DSP, BTP ve DP il başkanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu, CHP İzmir Milletvekilleri, çok sayıda belediye başkanı, ilçe başkanı ve yönetici karşıladı.


İhsanoğlu’nu karşılamaya gelen gençler, “Gençler seninle” sloganı attı, “Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu İzmir’e hoş geldiniz” pankartı açtı. CHP İzmir İl Gençlik Kolu Başkanı Sinan Sarıküse, İhsanoğlu’nun yanına giderek bir süre sohbet etti. Sarıküse, İhsanoğlu’na, “CHP gençliği olarak arkanızdayız” dedi. İhsanoğlu, daha sonra üzerinde “Ekmek için Ekmeleddin” yazan seçim otobüsüne binerek havalimanından ayrıldı.

Çatı aday İhsanoğlu Karabağlar ve Konak'ta şehir turu attı, vatandaşların elini sıktı



ŞAPKA VE POŞU
İhsanoğlu’nun ilk durağı Karşıyaka'daki Zübeyde Hanım’ın mezarı oldu.Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyi,n Mutlu Akpınar, İhsanoğlu'nu çiçekle karşıladı.  İhsanoğlu, mezara çelenk bıraktı, dua etti.  İhsanoğlu'na burada Türkiye Gaziler Derneği şapkası ve poşu takıldı.AK Parti'den istifa eden bağımsız milletvekili Erdal Kalkan da anıt girişinde İhsanoğlu'nu karşıladı.



KÖŞK’TE BASIN TOPLANTISI
İhsanoğlu, Zübeyde Hanım’ın mezarını ziyaret ettikten sonra, Karşıyaka Belediyesi tarafından restore edilen Latife Hanım Köşkü’ne geçti.İhsanoğlu burada basın toplantısı düzenledi.Milletin, devletin tepesinde milleti tersleyen tekmeleyen tokat atan insanları istemediğini ifade eden İhsanoğlu, “Millet cumhurbaşkanı arıyor. Cumhurun yarısının değil cumhurun tamamının başkanını arıyor. Milletimiz ben yüzde 50 aldım öbür yüzde 50’yi elimin tersiyle iterim diyenleri  istemiyor. Devletin tepesine sorun yaratan değil sorun çözecekleri taşıyalım” dedi.

BU KORKUNÇ BİR ŞEY
Cumhurbaşkanı olacak kişinin  o makama uygun davranması gerektiğini ifade eden İhsanoğlu, “ Siz bu makama giderken mahalle kavgası gibi kavga yaparsanız o zaman o makama layık bir şekilde oturabilir misiniz. Günlük siyasi tartışmalar ve maalesef seviyesi kaybeden karşılıklı ithamlarda bulunursanız milletin yüzüne nasıl bakarsınız. Cumhur demek 76 milyon demek. Siz size oy vermeyenleri ötekileştiriyorsanız size oy verenleri vatansever ilan edip diğerleri vatan haini diyarsanız bu korkunç bir şey. Büyük suçtur. Vatanını seven biri böyle bir şeyi ağzına alır m? Biz bu seviyeyi koruyacağız. Eski hamam eski tas değil. 76 milyon bir kişiyi seçecek ya doğru kişiyi seçeceğiz Türkiye’nin önündeki engelleri aşacak kavgaları bitirecek etrafımızdaki ateşi söndürecek ya da ateşi Çankaya’ya sıçratacak” ifadelerini kullandı.

SANDIK ÇAĞRISI
“Sokakta gördüğümüz balkonlara çıkan yolları dolduranlara şükran borçluyuz” diyen İhsanoğlu, şöyle devam etti, “ Emeniz ki İzmir Ege tüm yazlıklar kışlıklar herkes gelecek ve 10 Ağustos’ta oyunu kullanacak oyuna sahip olacak, sandığa sahip çıkacak, ilçe ve il kurullarında var olacak. Çünkü  şişman kediler trafolara giriyor. Trafolara girince karanlık oluyor. Karanlık olunca siz görüyorsunuz neler oluyor. Fakat biz bu sefer halkımızın oyuna sahip çıkacağız. Verdiğiniz her oya anneniniz helal sütü gibi sahip çıkacaksınız. Siz, üç isimden birisi ilan edilene kadar sandıkları gözleyeceksiniz. Kim gönüllü ise sandık yetkilileri olsun."
 
SEÇİLİRSE NE DEĞİŞECEK
İhsanoğlu,  Basın mensuplarının “Seçilmeniz halinde Türk siyasetinde neler değişecek'” sorusuna şöyle yanıt verdi;  “Biz her şeyden önce insana huzuru sağlayacağız. Herkese AK Partili kardeşlerimize de istikrarı devam ettireceğiz. Bunu yaparken kutuplaşmayı cepheleşmeyi sona erdireceğiz. Sevgi ekeceğiz.   Bu kardeşinizin uluslararası diplomaside dünya liderleriyle çok ilişkisi oldu. Devlet terbiyemiz dünya görüşümüz bunu böyle uluorta konuşmamıza mani oluyor. Biz komşularımızla olan münasebetimizi düzelteceğiz. Hukukun üstünlüğü ve buna bağlı yargının bağımsızlığını sağlayacağız. Bugün Türkiye’de hukukun üstünlüğünden ve yargının bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Sosyal adaleti gerçekleştireceğiz. Kadınların etkinliğini artıracağız. Başı açık olsun kapalı olsun tahsil seviyeleri farklı olsun hepsini birleştirecek milleti bölmeyen birleştiren bir adaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Açıt açık bizim oyumuz size diyor. Kadınlar ve engellilerle ilgili bir istişare konseyi kuracağız. STK, dernek ve vakıflarla çalıştay yapacağız. Birtakım politika rehberleri hazırlayıp hükümete meclise sunacağız.”

KONSERVE GÖNDEREMEDİK
Gazze’de yaşananların hatırlatılması üzerine İhsanoğlu, “Gazze meselesinde  ulusal yası saygıyla karşılıyorum onun dışında konserve kutusu gönderemedik çünkü herkesle kavgalıyız. Gazze’deki kardeşlerimizle dayanışma içindeyken Irak’taki Türkmenler’e sesiz kalınamaz.  Sırf Filistinli olmak mı lazım. Elbette onlarla dayanışma içinde olalım ama biraz da Türkmenler.  Varsa yoksa Gazze onları ağzına almıyor”dedi
 

LEKELEME KAMPANYASI
Emniyette 22 ilde yapılan eş zamanlı operasyon için İhsanoğlu, “ Maalesef sabah saatinde haberdar olduk. Çok üzüldüm. Adli takip intikam duygusu ile olmaz. Devletin hangi görevinde kim olursa olsun kanun karşısında eşit muamele almalıdır. Adil yargılanmalıdır. Uzun zamandan beri emniyet mensuplarına, savcılara, polislere lekeleme kampanyaları başlatıldı. Kanun yazanların, hukukçuların bile bilmediği suçlamalar var. Hiçbir kimse tutuklanmadı. Her şeye rağmen bizde vicdanlı hakimler var. Polislere birbirlerini kelepçelettiriyorlar. Bu bize yakışmaz. Biz bin yıllık devletiz. Arkamızda Osmanlı, Selçuk, beylikler var. Bu ülkeyi yeni kurmadık. Yakışmaz. Bunu yapanlar ve yaptıranlar yarın pişman olduklarında Türk adaletine ihtiyaç duyacaklar. Adalet mülkün yani devletin temelidir. Bu adaleti çökerse temeli çöker.Yargı meselesi çok hassas bir meseledir. Yargıya siyasetin karışmaması lazım. Biz 90 senedir laiklik diyoruz. Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Radikal guruplar var ama sapma yok. Yargı siyaset ilişkisini iyi ayarlamamız gerekiyor. Birbirine karışıyorsa orada adalet olmaz "dedi.

YÜZDE 60
İhsanoğlu alacağı oy oranıyla ilgili sorulan soruya ise, “ Bizim tespitimiz yüzde 60 oranında bir oydur” yanıtını verdi.



KOCAOĞLU’NA ZİYARET
İhsanoğlu daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.İhsanoğlu,  Başkan Aziz  Kocaoğlu’yla birlikte 15 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ikili  basın mensuplarına poz verdi.İhsanoğlu, iki saat süreyle istirahat edeceği Swiss Otel’e geçti.

AKİL İNSANLARLA KONUŞMA YAPTI
Cumhurbaşkanı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği toplantıya CHP ve MHP’li milletvekilleri, belediye başkanları, il yöneticileri, DSP’li partililer medya temsilcileri, işadamları katıldı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Meclis başkanı Rebi Akdurak, Gazeteci Uğur Dündar, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP’li ve DSP’li eski İzmir milletvekilleri, belediye bürokratları, rektörler, öğretim üyeleri katıldı. Toplantıda İhsanoğlu’nun özgeçmişini anlatan video gösterildi. İhsanoğlu, konuşma yapması için davet edildiği kürsüye çıkarken adı anons edildiğinde partililer tarafından ayakta alkışlandı.


Ekmeleddin İhsanoğlu,İzmir'in ülke ekonomisine sağladığı yüksek vergi katkıya karşın, teşvikler ve ekonomik payların dağıtımında yeterince yararlanamadığını belirterek, merkezi hükümetlerin İzmir'e daha fazla katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Türkiye'de gelir adaletsizliği olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, "Türkiye bir çok imtihanla karşı karşıya kaldı. Türkiye refahı, adaleti, huzuru, yekpare millet olarak bir ve beraber olmayı istiyor. Türkiye'nin 10 Ağustos'ta kararını vermesi lazım. Ekonominin, ticaretin, turizmin daha sağla sürdürülebilir olmasını istiyorsak verilecek oyların daha sağlam olması gerekir" dedi.

“BU GÖREVİ İHTİRASLA KABUL ETMEDİM”
Cumhurbaşkanı adaylığını milli bir görev olarak kabul ettiğini,  İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki görevinden ailesine dönüp, kendi projeleriyle memlekete farklı hizmetler yapmayı planlarken adaylık bu önerisinin geldiğini kaydeden İhsanoğlu, "İhtirasla bu görevi kabul etmedim. İki partiyle başlayan uzlaşma bugün 10 partiye kadar yükseldi. AK Parti içerisindeki bir çok sağduyulu vatandaşımız bize yöneliyorlar. Türkiye'nin ayrışma, bölünme yoluna girmesini istemiyorlar. Onlar da bize destek veriyorlar" dedi.

“İSRAİL’E HERGÜN BAĞIRIYORUZ AMA TİCARET SÜRÜYOR”
İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Oylarınızı istikrardan yana kullanın. Devletin tepesinde huzuru, istikrarı, serinkanlılığı seçerseniz ekonomimiz, sağlıklı şekilde kalkınır. 12- 13 yıl önce masada Anayasa kitapçığı fırlatılmıştı. Türkiye büyük kriz yaşadı. Ekonomi çöktü. Bugün Türkiye'nin sıcak parayla ekonomisin yürüdüğü bir dönemde istikrarsızlığa sahip çıkmak gerekir. Bu istikrarı devam ettirdiğimiz zaman büyümemiz devam edecektir. İstikrar ve huzurla, komşularıyla bozulan ilişkilerini düzeltmekte büyük ivme kazandıracak. Ya biz bunu daha kötü yapacağız, ya biz bunu düzelteceğiz. Irak ile ticaretimiz yüzde 34 azaldı. İsrail'e her gün bağırıyoruz çağırıyoruz ama ticaretimiz sürüyor. Bazı siyasetçilerimiz sabahtan akşama kadar lanet yağdırıyorlar. Biz bu ülkelerle 2009 yılına kadar çok iyi geçiniyorduk. Büyük gelişmeler kaydedilmişti, birden bıçak gibi kesildi. Birilerin rüyalarına, hülyalarına göre dış politika üretmeye çalıştık, bunları ispat etmeye çalıştık. Real gerçeklik vardır. Rüyalara, hülyalara göre yürümez, büyük laflara göre hareket edilmez. Diplomatlarımız, tır şoförlerimiz rehin durumda.”
 
“GÜL VESAYETİN TEMSİLCİSİ Mİ”
İhsanoğlu, kendisine “Vesayetin temsilcisi” diyerek eleştirenlere Cuhurbaşkanı Abdullah Gül’ü örnek verip şunları söyledi:
“Biz bu seçimlerde büyük bir kararla karşıyayız. Türkiye’de bütün siyasi partilere eşit duran birisi mi seçilecek. Kendi siyasi programını ortaya çıkıp, anayasaya aykırı, anayasa hükümlerini ihlal eden, değişiklikler yapan birini mi seçecek. Türkiye anayasasının değiştirmek mecburiyetindedir fakat Türkiye'de rejimi değiştirme arzusu yok. Bir avuç siyasi kadronun arzusu dışında millette de böyle bir konsensus var mı, ben haberdar değil mi' Her gün bangır bangır bağırıyorlar, ‘güçlü bir başkan istiyoruz’ diyorlar. ‘Türkiye'de vesayet vardır’ diyorlar. ‘Siz vesayetin temsilcisisiniz’ diyorlar. Ben seçilirsem cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den göreve devralacağım, Gül vesayetin temsilci m? Şaşıyorum, bazı aydınlarımız bunu destekliyor. Hak diniymiş gibi bunu methediyorlar.  ‘Bürokratik ve militarist vesayeti kaldıracağız’ dediler. Güzel kalksın ama siyasi kadronun vesayeti mi kurulaca? Yargı da bu kadronun eline geçti. Ülkemiz sevgiye, saygının paylaşılmasına, birlik, dirlik anlayışının kökleşmesine ihtiyaç duyuyor. Biz bu kampanyada, sevgi, saygı, birlik, dirlik ekmeye geldik. Bu millet sahipsiz değildir. Bu millet zekidir. Milli birlik ve beraberlik içerisinde bütün zorlukların üstesinden gelmesini bilir.” 


 


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.