Dolar 32,5614
%0.07
Euro 34,9964
%0.48
Altın 2.425,810
%0.11
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Bu olay Türkiye'nin 11 Eylül'ü'

'Bu olay Türkiye'nin 11 Eylül'ü'

İtalya Dışişleri Bakanı: Ankara saldırısı, Türkiye'nin 11 Eylül’ü

  • Ege Postası
  • 13.10.2015 - 17:11
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Ankara’da 97 kişinin ölümüne yol açan kanlı terör saldırısını, “Türkiye’nin 11 Eylül’ü” olarak niteledi.

Rai 3 kanalındaki “Agorà” adlı programa katılan Gentiloni, “Ankara’daki saldırı, ölümcül bir saldırıdır. Bir çeşit Türk 11 Eylül’ü’dür. Bizi en çok etkileyen şey ise insanların orada savaşı ve PKK ile ordu arasındaki çatışmaları protesto ediyor olmasıydı” dedi.

Saldırının olası sonuçlarının endişe verici olduğunu dile getiren Gentiloni, “Bu saldırının, İslami köktendincilikten esinlenen bir saldırı olduğuna inanıyorum. İslami köktendincilik, Kürtlerin en büyük karşıtları arasında yer alıyor” diye konuştu.

İtalyan diplomasisinin başı, “Bu saldırı, Erdoğan’ın, ülkenin istikrarlı yüzünü göstermek zorunda olması bakımından hem Türk hükümetine, hem de Kürtleri şiddetle değil politikayla protesto etme yoluna iten muhalefetteki HDP’ye zarar veriyor. Bu saldırıyla onlar ezilmiş oluyor” dedi.

"İSTİKRARI TEHDİT ALTINDA"
Lüksemburg'da dün yapılan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısından sonra da açıklamalarda bulunan Gentiloni, “Türkiye’deki durum dramatik ve bizi endişelendiriyor, çünkü NATO üyesi müttefikimiz ve bölgede stratejik rolü olan bir ülkenin istikrarı tehdit altında” şeklinde konuştu.

Gentiloni ayrıca Türkiye’deki şiddet ikliminin, muhalefetin demokratik güçlerini zayıflatmasından endişelendiklerini de ifade etti. Gentiloni, 1 Kasım’daki seçimlere, daha fazla dejenere olmamış bir ortamda gidilmesini de diledi.


NYT'den çapıcı analiz: Ne keder ne de zafer Türkleri birleştirdi
Öte yandan Amerikan New York Times gazetesi, bugünkü New York baskısında Türkiye'deki son gelişmelerin değerlendirildiği bir analiz-habere yer verdi. Tim Arango imzası taşıyan ve gazetenin manşetinden verilen yazıda, "Kederde ve zaferde, Türkler hâlâ bölünmüş" başlığı kullanıldı.

Modern Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısı ve öncesinde Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’ne değer görülmesinin Türkleri bir araya getirmeye yetmediğinin vurgulandığı haberde, Türkiye uzmanlarının görüşlerine yer verildi.

“Hiçbir şey, ortak keder ve zafer anlarında dahi, Türkleri bir araya getirmeye yetmiyor gibi görünüyor” ifadesinin kullanıldığı haberde, Londra’da yaşayan akademisyen Ziya Meral’in şu görüşlerine yer verildi: “Bu, Türkiye’ye yönelik tarihindeki en ölümcül terör saldırısı. Ve şimdi ülke olarak bir araya gelemememiz ve vatandaşlarımızın kaybının yasını tutamamamız, son derece üzücü.”

AYRIMCI YÖNETİMDEN KAYNAKLANIYOR
Haberde, “analistlerin böylesi bir trajedi karşısında dahi Türkiye’nin birleşememesini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve onun ülkeyi 13 yıldır yöneten partisi AKP’nin giderek artan ayrımcı liderliğinin bir sonucu olarak açıkladığı” belirtildi.

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a yönelik saldırının da işlendiği haberde, ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Institute for Near East Policy’nin Türkiye analisti Soner Cagaptay da Türkiye’nin 13 yıllık AKP iktidarında son derece kutuplaştığını söylüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.