Dolar 32,1944
%0.12
Euro 34,9724
%0.01
Altın 2.500,190
%-0.12
Bist-100 10.895,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Askeri casuslukta kumpas' davasında bir tahliye

'Askeri casuslukta kumpas' davasında bir tahliye

İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturması kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin 93 sanığın yargılanmasına devam edildi.Mahkeme, bir sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.

  • Ege Postası
  • 14.11.2018 - 12:58

2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 19 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Esasa ilişkin görüşünü hazırlamak için süre talebinde bulunan duruşma savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Tutuklu sanık Mehmet Emin Çakıcı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla yaptığı savunmada, ByLock kullanmadığını, buna ilişkin gelen raporda, tutuklanmasının ardından bu program üzerinden haberleştiğine dair bilgilerin olduğunu iddia ederek, bu durumun hayatın olağan akışına aykırılık taşıdığını söyledi. 

Yaklaşık 3 yıldan beri tutuklu olduğunu kaydeden Çakıcı, tahliyesini talep etti. 

Tutuklu sanık Ali Bekar, soruşturma aşamasında bir şüphelinin evindeki aramaya katılması nedeniyle tutuklandığını savunarak, kendisine isnat edilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini kaydetti. 

'GARSON'U TANIMIYORUM

"Garson" kod adlı gizli tanığın emniyet teşkilatındaki "mahrem imam fişlemesi" ile ByLock suçlaması sebebiyle tutuklu bulunduğunu anlatan Bekar, "Daha önce mahkeme huzurunda ifade veren bu gizli tanık beni tanımadığını söyledi. Ben de onu tanımıyorum. ByLock da kullanmadım. Bu ülkeden beni sürgün etseniz de gitmeyeceğim. Ülkemi seviyorum. Kaçma ihtimalim yoktur. Tahliyemi istiyorum." dedi. 

Her tutukluluk incelemesinde benzer savunma yaptığından aynı şeyleri tekrar etmeyeceğini belirten tutuklu sanık Cem Kendigelen ise "Soruşturma aşamasında bazı belgelerde imza ve parafım vardı. Kolluk kuvveti olarak cumhuriyet savcısından gelen talimatları yerine getirdim. Usulsüz hiçbir işlem yapmadım, yaptığım her işlem yasaldır. Tutuksuz yargılanmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Aynı davada daha önceden tahliye olduğunu, ancak ByLock kullandığına ilişkin iddianın ardından yeniden tutuklandığını dile getiren tutuklu sanık Ramazan Özdemir de tahliye talebinde bulundu. 

Duruşmaya öğle arası verildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki oturumunda tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Fahrettin Karaağaç, hakkındaki "ByLock" raporunda çelişkiler olduğunu savunarak, "Tutukluluk dayanılmaz hale geldi. Ailemiz için çekilmez hale geldi. Hak, hukuk için değil Allah için vicdanlarınıza sesleniyorum. Serbest bırakmanızı istiyorum." diye konuştu. 

Tutuklu sanık Memduh Tosun hakkındaki "ByLock" suçlamasını reddederek, raporunda çelişkiler olduğunu savundu. Tosun, "Suç varsa yargılanalım, kaçacak da değilim. 30 aydır tutukluyum, kaçma şüphem yok. Tutuksuz yargılanırken, 'ByLock' iddiasıyla tutuklandım. İthamların ağırlığıyla eziliyoruz. Tahliyemi talep ediyorum." dedi. 

Tutuklu sanık Mustafa Çil, "askeri casusluk" dosyasının "Bu dosyayı çalışacaksınız" diye kendilerine verildiğini belirterek, "Dosyayı aldığımızda 'fuhuş ve insan kaçakçılığıydı'. 'Askeri bilgi ve belge bulundurma' benden sonra oldu. 32 aydır tutukluyum. Meslek hayatım 25 sene. Yarısında terörle mücadele ettim ama şimdi buradayım. Ağır geliyor. Askeri casusluk soruşturmasının başlangıç noktasındaydım. O yüzden savunacak bir şeyim yok." diye konuştu. 

Tutuklu sanık Mustafa Edip Çakmak, hakkındaki "ByLock" raporunda tarih, saat ve yer açısından çelişkiler olduğunu savunarak, "askeri casusluk" dosyasını çalışmadığını iddia etti ve tahliyesini talep etti.

BİR SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Talepleri görüşmek için ara veren mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mustafa Çil'in adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmederek, duruşmayı erteledi. 

DAVA VE İDDİANAME

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. 

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda, Şubat 2016'da tüm sanıkların beraatine hükmetmişti. 

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 şüpheli tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. 

Dava dosyadaki sanık sayısı, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasının da birleştirilmesiyle önce 83'e, birleşen başka dosya nedeniyle de 93'e yükselmişti. AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.