Dolar 32,5622
%0.23
Euro 34,9852
%0.04
Altın 2.450,370
%0.58
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'50 yıllık sorun imar barışıyla çözülüyor'

'50 yıllık sorun imar barışıyla çözülüyor'

Ege Genç İşadamları Derneği'nde düzenlenen toplantıda imar barışını anlatan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, imar barışının 50 yıllık bir sorun olduğunu söyleyerek, İzmir'de 1 milyon 300 bin yapının imar barışına konu olduğunu belirtti.

  • Ege Postası
  • 09.07.2018 - 21:34

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürü Selahattin Varan'ın konuk konuşmacı olarak katıldığı 'İmar Barışı ve Uygulamaları' toplantısı Ege Genç İşadamları Derneği'nde (EGİAD) gerçekleştirildi. Konuşmasında imar barışının 50 yıllık bir sorun olduğunu anlatan Müdür Selahattin Varan, bakanlığın iyi bir altyapı çalışmasıyla imar barışını hazırladığını söyledi. 1950'li yıllardan 2000'li yıllara kadar toplumun yüzde 20'sinin kentlerde, yüzde 80'inin ise kırsalda yaşadığını anlatan Varan, 2000'li yıllara gelindiğinde ise tablonun tam tersine döndüğünü belirtti. Son dönemde hızlı bir göç hareketinin başladığını dile getiren Müdür Varan, "Büyükşehirlere göç edenlerden bir kısmı şehir merkezinde yaşarken bazıları da hazine arazisine yada şehrin çeperlerine yerleşmiş. Bugün çeperler de merkez oldu. Ama kaçak yapılaşma ve görüntü kirliliği arttı. Toplumun yüzde 65'i depreme dayanıksız, kaçak yapılarda oturuyor" dedi. İzmir'in birinci derece deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Varan, Türkiye nüfusunun yüzde 92'sinin deprem kuşağında oturduğunu belirterek "Milli servetimiz yitip gidiyor. Çok riskli bir şehirde yaşıyoruz. Çarpık yapılaşmaya karşı acil olarak dönüşümü başlatmalıyız. Kentsel dönüşümle Türkiye'yi dönüştüreceğiz. İmar barışı da bu dönüşümün önemli bir adımıdır" diye konuştu.

İZMİR'DE RAKAMLAR YÜKSEK

Rakamsal verilerle ülke genelinde ve İzmir özelinde konut ve ticari yapılar hakkında bilgiler veren Varan, "TÜİK verilerine göre bugün Türkiye'nin 26 milyon 356 bin konut ve ticaret yapısı olduğunu biliyoruz. Kaçak yapı anlamında imar barışını konu olan yapıların ise bu oranın yüzde 50'sini oluşturuyor. Türkiye genelinde 13 milyon yapının imar barışının konusu olduğu görüyoruz. İzmir özelinde baktığımızda ise bu oran diğer illere göre çok daha yüksek. İzmir'de konut ve ticaret yapının 2 milyon 506 bin civarında olduğunu biliyoruz. İzmir'de 1 milyon 300 bin yapının imar barışına konu olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın bu imar barışına gireceğini düşünüyorum" diye konuştu. İmar barışı ile ilgili 1 aylık uygulama zarfında İzmirlilerin konuyla ilgili olduğunu anlatan Varan, sistemin herkesin faydalanabileceği ve kolaylıkla uygulayabileceği bir içeriği olduğunu söyleyerek "Vatandaş kendi beyanından sorumlu olacak. Bu barış milletin içini ısıtacak" dedi.

10 GÜNDE 151 TOPLANTI

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, kanun çıktığı günden itibaren İzmir genelinde çok sayıda mahalle sakiniyle toplandıklarını anlattı. 10 gün içinde 151 farklı toplantı yaparak imar barışı hakkında bilgi verdiklerini dile getiren Varan şunları ifade etti:

"Sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılara katıldık. Bilgilendirmelere devam ediyoruz. İmar barışına 31.10.2018 tarihine kadar başvurulabilirsiniz. İnternet üzerinden e-devlet şifresi girilerek mevzuatı kabul edebilirsiniz. İmar barışı sembolik değerler ödeyerek karşılıklı el sıkışma demek. Devlet vatandaşıyla el sıkışıyor. Kurumumuzda 25-30 masamız var. 150 arkadaşımız bilgilendirme yapıyor. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı imar barışı konusunda bilinçlendi. Vatandaşımız sistemi çalıştırıyor. Bazen yanlışlık yapanlar oluyor. Biz bunları düzeltiyoruz.İmar barışı ile bir gelir oluşacak. Vatandaşımız bir ücret yatıracak. Bu gelir şehirlerin dönüşümde kullanılacak. Alt yapıda, çevre düzenlemesi gibi alanlarda kullanılacak. Bu kaynağın tamamı kentsel dönüşümde kullanılacak."

DEVLET VE VATANDAŞ BARIŞIYOR

İzmir'de mecburiyetten dolayı çarpık ve kaçak yapılaşma olduğunu belirten Varan, imar barışı kaçınılmaz hale gelen sorunların giderileceğini söyledi. Vatandaşın elektrik ve suyu almak için kamu kurumlarına gidip gelmek ten enerjisi bittiğini dile getiren Varan, "Elektrik suyu alamayan vatandaşlarımıza kanun kapsamında elektrik ve su verebiliyorduk. Ama kanun dışında kalanlar bundan yararlanamıyordu. Bu yüzden yasa imar barışına dönüştü. Elektrik ve suyunu alamayanlar imar barışı ile elektrik ve su bağlayabilecek. Devlet ve vatandaş barışıyor, helalleşiyor. Dolayısıyla imar barışı çok önemli bir konu" dedi.

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.